Sport

27 év után lett Európa-bajnok a férfi kardcsapat

A magyar vívóválogatott az újvidéki Európa-bajnokságon nem szerepelt valami fényesen. Egyéniben sorra hullottak ki a versenyzőink, majd csapatban sem jött az áhított érem, mígnem az utolsó versenynapon csütörtökön megtört a jég. Jöttek a kardozók és lesöpörtek mindenkit, és nagyszerű vívással, ritkán látható nagy fölénnyel lett Európa-bajnok a csapat.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta csapat az újvidéki kontinensviadal zárónapján a negyeddöntőben 45-25-re verte az ukránokat, az elődöntőben 45-37-re a románokat, a fináléban pedig 45-33-ra az olaszokat.

27 éve nem nyert kontinensviadalt magyar férfi kardcsapat. 1991-ben, Bécsben az Abay Péter, Bujdosó Imre, Nébald György, Szabó Bence által alkotott négyes nyert utoljára Eb-aranyat a magyar kardvívásnak.

Fantasztikus csapatunk van, és nagyon boldog vagyok, hogy ilyen kimagaslóan sikerült ez a nap. Persze, örülök, hogy jól ment a vívás a döntőben az olaszok ellen, ám a lényeg, hogy Európa-bajnokok lettünk

– nyilatkozott a hazai szövetség honlapján a kétszeres olimpiai aranyérmes Szilágyi, emlékeztetve rá, hogy csapatban még nem volt Eb-aranya.

Decsi András, a válogatott vezetőedzője a hunfencing.hu oldalnak úgy nyilatkozott, hogy a mai kardvívásban az utolsó pillanatig nem lehet biztos az ember a győzelemben, de a magyar csapat tagjai egész nap szenzációsan vívtak.

Vagyunk annyira erősek, hogy ebben az esetben bárkit legyőzhetünk, és ez így is történt. Az ukránok ellen annyira jól vívtunk, hogy akkor már reméltem, kijöhet ebből egy szép eredmény. Nagyon örülök, hogy sikerült! Ma olyan napunk volt, amikor mindenki hozzátett valamit a győzelemhez, és ez bárki ellen elég lehet a végső sikerhez

– összegzett a mester. A vívókra ezután az év fő versenye, a világbajnokság vár, melyet július 19-től 27-ig rendeznek a kínai Vu-hsziben.

(Nyitóképen: Az Aranycsapat. Felső sorban a főszereplők: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szatmári András. Ülnek: Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Decsi András vezetőedző, Boczkó Gábor sportigazgató, Bodnár József masszőr és Gárdos Gábor vezetőedző.Fotó: hunfencing.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik