Sport

Egy 19 éves távolugró elképesztő eredményt ért el

Az atlétika kedvelői jól jegyezzék meg ezt a nevet: Juan Miguel Echevarría. A szemtelenül fiatal, mindössze 19 esztendős távolugró a stockholmi Gyémánt Ligán 883 centiméteres eredménnyel nyerte a számot. Tegyük hozzá, az ugrás nem lesz hitelesített, mivel a hátszél nagyobb volt a megengedettnél, ugyanakkor

minden eredményt figyelembe véve a valaha volt kilencedik legjobb teljesítmény. 

Nyolcan tudtak csak ennél nagyobbat ugrani: Mike Powell (899, 895 – kétszer, 891, 890), Carl Lewis (891, 887), Bob Beamon (890) és Robert Emmijan (886).

Márciusban már meglepte a világot Echevarriía, a kubai ugró minden idők legfiatalabb fedettpályás világbajnoka lett 846 centiméteres eredményével. Azon a versenyen az a dél-afrikai Luvo Manyongát győzte le, aki Svédországban is legnagyobb riválisának bizonyult. Manyonga két kör után 825 centivel állt az élen, csakhogy a következő sorozatra fordult a szélirány. Innentől egyre jobb ugrások jöttek,Echevarría 850-es kísérlettel átvette a vezetést, majd hátszéllel 883 centire “repült”.

Ma 850 felett akartam ugrani, de nem gondoltam, hogy ilyen messzire jutok. A nyomás jót tett nekem és jó volt versenyezni a topatléták ellen. Sokáig ezen a szinten akarok maradni, de még a szezon elején vagyunk

– mondta a verseny után Echevarría.

A hátszél egyébként 2,2 méter per szekundumos volt, ahhoz pedig, hogy hitelesítsék a kenyai csodaugrását 2,1 alattinak kellett volna lennie.

Kiemelt fotó: TT News Agency / Christine Olsson 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik