Sport

Nagyot dobott a Washington, Ovecskin megdicsőült

A Washington Capitals 4-3-ra diadalmaskodott az újonc Vegas Golden Knights otthonában az NHL döntőjének ötödik mérkőzésén magyar idő szerint péntek hajnalban, így 4-1-re megnyerte a párharcot, és fennállása első Stanley Kupa-győzelmét aratta.

Az NHL-ben 1939 óta rendezik a döntőt négy győzelemig, és ezt megelőzően 33-szor fordult elő 3-1-es vezetés, ebből 32-szer nem sikerült fordítani. Kivétel az 1942-es Toronto Maple Leafs, amely úgy nyert Stanley Kupát, hogy a Detroit már 3-0-ra is vezetett. A Golden Knights viszont abban bízhatott, hogy első idényében a hazai találkozóinak a nyolcvan százalékát megnyerte.

A bemelegítés alatt Ovecskin, a vendégek csapatkapitánya megsértette az íratlan szabályokat, és átkorcsolyázott a rivális térfelére, ráadásul hozzáért Marc-Andre Fleury lábvédőjéhez. A kapus ezt zokon vette, és lábszáron csapta az orosz sztárt. Ovecskin jót röhögött rajta, aztán a meccsen góllal büntetett, de ne rohanjunk ennyire előre.

Rengeteg ütközés (18-10) jellemezte az első harmadot, míg a 13. percben Ovecskin a vendégek emberelőnye során kapásból a kapuvasat találta el.

A második játékrész elején újból létszámfölénybe kerültek a fővárosiak, Marc-Andre Fleury azonban szépen védte a playoff pontlistáját vezető Jevgenyij Kuznyecov közeli kísérletét. A 27. percben Jakub Vrana ugrott ki, és kilőtte a bal felső sarkot (0-1).

Három perc múlva egyenlített a Vegas, miután Nate Schmidt – aki éppen a Capitalstól érkezett tavaly nyáron – lövése bepattant Matt Niskanen korcsolyájáról (1-1). Egyből a következő buli után Ovecskin lépett volna ki, ám gáncsolták, és az emberelőnyben éles szögből úgy lőtt a kapuba, hogy a pakk Fleuryt érintve került a hálóba (1-2).

Az orosz csatárnak ez volt a 15. gólja a rájátszásban, ami új klubcsúcs.

Alekszandr Ovecskin:

Az orosz sztár 2005-től szerepel az NHL-ben, és temérdek egyéni díjat söpört be, volt pontkirály, hétszer gólkirály, kilencszer szerepelt All Star-gálán, és háromszor választották a legértékesebb hokisnak.

A csapat vele az alapszakaszokban rendre remekelt, ám a playoffban egészen mostanáig elmaradt az áttörés, ezt megelőzően soha nem sikerült túljutni a második fordulón.

Kor- és pályatársa, a pittsburgh-i Sidney Crosby már három Stanley Kupát is besöpört, míg Ovecskin a rájátszásokban, májusban többnyire az orosz válogatottat erősítette világbajnokságokon – három arany a termése -, mivel a fővárosiak hamar kiestek. Idén viszont a második körben sikerült legyőzni a mumusnak számító Pittsburghot, majd a Tampa Bay Lightning ellen megmenteni a párharcot 2-3-ról úgy, hogy a döntő, hetedik összecsapáson, idegenben Ovecskin ütötte a győztes gólt.

Ráadásként Ovecskin elnyerte a rájátszás legértékesebb játékosának járó Conn Smythe-trófeát.

A régit 14 találattal John Druce tartotta 1990-ből. A 33. percben Tomas Tatar tette a kapu felé Colin Miller lőtt passzát, a kapus Braden Holtby előtt-mellett Perron és Christian Djoos harcolt. A hálóőr elesett, és a korong Perront érintve a gólvonal mögé került. Végül a bírók úgy ítélték meg, hogy nem történt kapusakadályozás, így 2-2-re módosult az állás. A hazaiak csatárának ez volt az első playoff-gólja. Újra vezethetett volna a Washington, ám Chandler Stephenson a kapuvasat találta el, majd menteni igyekvő Ovecskin gáncsolt, ezért kiállították, és szép passzolások végén Reilly Smith 28,2 másodperccel a szünet előtt az üres kapuba lőtt (3-2). És még nem volt vége, mert Holtbynak hatalmasat kellett védenie Perron lövésénél.

A fordulást követően egy ideig hősiesen védekezett a Vegas, emberhátránya alatt sem kapott gólt. A harmad derekán azonban a vendégek negyedik sora, Devante Smith-Pelly vezetésével korongot szerzett, és a csatár közelről látványos mozdulattal, estében egyenlített (3-3). A támadó hetedszer volt eredményes a playoffban 24 összecsapás alatt, éppen annyiszor, mint 75 találkozón az alapszakaszban. A 53. percben Brett Connolly lövését átcsúszott Fleury lábvédőjén, és a mögé berobbanó Lars Eller gond nélkül betalált (3-4.)

A hajrában lehozta kapusát a Golden Knights, és időkérés után sokat támadott, azonban az egyenlítés elmaradt. A Vegas a rájátszásban 10-szer vezetett két harmad alatt, és eddig mindig nyert, ráadásul az egész szezonban nem volt sorozatban négy veresége. Mindkét sorozat a legrosszabbkor szakadt meg.

A Golden Knights így is minden dicséretet megérdemel, hiszen újonc klub még sohasem ért el ennél nagyobb sikert.

A Stanley Kupa-győztes Washington Capitals jégkorongcsapata azóta várta az észak-amerikai profiligában (NHL) a “nagy dobást”, amióta Alekszandr Ovecskint leigazolta.

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés, eredmény:

Vegas Golden Knights-Washington Capitals 3-4 (0-0, 3-2, 0-2)
gól: Schmidt (30.), Perron (33.), Smith (40.), illetve Vrana (27.), Ovecskin (31.), Smith-Pelly (50.), Eller (53.)

A rájátszás legértékesebb játékosának járó Conn Smythe-trófeát az orosz Alekszandr Ovecskin kapta, a csatár 15 góljával a legeredményesebb volt a playoffban.

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcot 4-1-re a Washington nyerte.

Út a Stanley Kupáig:
1. forduló (főcsoport negyeddöntők):
Washington-Columbus Blue Jackets 4-2
2. forduló (főcsoport elődöntő):
Washington-Pittsburgh Penguins 4-2
3. forduló (főcsoport döntő):
Washington-Tampa Bay Lightning 4-3
4. forduló (döntő):
Washington-Vegas Golden Knights 4-1

Az elmúlt tíz döntő eredménye:
2009: Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings 4-3
2010: Chicago Blackhawks-Philadelphia Flyers 4-2
2011: Boston Bruins-Vancouver Canucks 4-3
2012: Los Angeles Kings-New Jersey Devils 4-2
2013: Chicago-Boston 4-2
2014: Los Angleles-New York Rangers 4-1
2015: Chicago-Tampa Bay Lightning 4-2
2016: Pittsburgh-San Jose Sharks 4-2
2017: Pittsburgh-Nashville Predators 4-2
2018: Washington Capitals-Vegas Golden Knights 4-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik