Sport

Lemondott Kemény Dénes

Szeptembertől már nem a háromszoros olimpiai bajnok edző irányítja a magyar vízilabdát. Dr. Kemény Dénes mindezt a waterpolo.hu oldalon jelentette be egy interjú keretében.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az őszig tartó világversenyeket követően milyen eseményeket, feladatokat tartogat még az év második fele, azt válaszolta:

Erről már nem szeretnék én nyilatkozni. Ezúton szeretném ugyanis bejelenteni, hogy miután a szeptemberi Férfi FINA Világkupával véget ér a válogatott szezon, szeptember végétől nem folytatom az elnöki munkát. Addig természetesen ellátom a teendőket. Ezért az MVLSZ elnökségének a legközelebbi ülésen javasolni fogom, hogy hívjon össze rendkívüli elnökválasztó közgyűlést.

A sportvezető nem bocsátkozott különösebb indoklásba, úgy fogalmazott: „1997 óta a személyeket érintő döntéseimet sohasem indokoltam meg, ezúttal sem teszem.”

Dr. Kemény Dénes honlapunk megkeresésére sem árult el többet annál, mint amennyit szűkszavúan az interjúban elmondott. Az állatorvosi és vízilabda mesteredzői diplomával rendelkező szakember aktív sportpályafutásának végét már Olaszországban töltötte. A póló mellett itthon és később Comóban is választott hivatásában is dolgozott, utóbbi állomáshelyén gyakorlati és kutató állatorvosként is tevékenykedett, miközben már másodedzője volt az olasz elsőosztályú csapatnak.

Némi meglepetésre sokkal nagyobb nevű, szebb és eredményesebb pólókarriert befutó vetélytársait megelőzve 1997-ben, 42 évesen megválasztották a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának.

Páratlan vezetőedzői sikersorozata innen datálódik. Három olimpiai (2000, 2004, 2008), egy világ (2003) és két Európa-bajnoki (1997, 1999) aranyérmet szerzett a magyar vízilabda második Aranygenerációjával. A 2012-es londoni olimpia után adta át a kapitányi posztot korábbi háromszoros olimpiai bajnok tanítványának, Benedek Tibornak. Azóta hat éven keresztül töltötte be a szövetség elnöki tisztségét.

Dr. Kemény Dénes 63 éves. Buzog benne még az erő. Egészen biztosan oka volt annak, hogy hirtelen így határozott, ahogy az is, megtalálja a következő feladatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik