Sport esport

Breaking: Magyarország bejutott a foci-Eb nyolcaddöntőjébe

Létezik egy világ, ahol a magyar futball Európa élmezőnyéhez tartozik, ahol a magyar klubcsapatok az európai kupák csoportkörét is túl tudják élni, ahol a magyar válogatott minden világeseményre kvalifikálja magát.  Nem másról van szó, mint az e-sportról, azon belül pedig a FIFA széria univerzumáról, ahol a játékosok otthonról, a Playstation előtt ülve rúgják a virtuális bőrt.

Mit kell tudni az e-futballról?

A mérkőzések a FIFA 18 játékon belül a Pro Clubs nevű játékmódban zajlanak, ahol épp úgy tizenegy játékos lép a virtuális gyepre tizenegy ellenében, mint a hagyományos futballban. Mindenki egyetlen karaktert irányít. A játékosok edzenek, fejlődnek, képességeket szereznek (például az alap karakterünk kezdetben nem igazán képes használható cselek bemutatására, ezeket meg kell szerezni bizonyos mérkőzésszám elérésével) és külső szervezetek bajnokságaiban indulhatnak csapatukkal.

Magyarország az elsők közé tartozott, ahol az igazi labdarúgó klubok is beszálltak az e-sport ezen válfajába és saját csapatot alapítottak (MTK Budapest, DVTK, DVSC, Puskás Akadémia, UTE).

A Hungarian Pro Clubs League, azaz a magyar bajnokság résztvevői között találhatóak a korábban említett valódi egyesületek csapatain kívül, baráti társaságok és e-sport csapatok squadjai (pl. Wonder Stag, Nice Gaming, Zylex), szponzorált csapatok (pl. Hartman eSport, Dr. Relax eSport), sőt a Testnevelési Egyetem is csapatot indított TFSE eSport néven.

A magyar válogatott a bajnokság legjobb játékosaiból tevődik össze, akiket a liga vezetői, azaz a „szövetségi kapitányok” hívnak be.

A magyar e-futball válogatott jelenleg az Európa-bajnokság küzdelmeiben vesz részt, ahova csoport másodikként, Olaszország mögött végezve sikerült kvalifikálnia magát. Az Eb csak annyiban különbözik mondjuk a 2016-os, franciaországi eseménytől, a valós lebonyolítási rendszertől, hogy a csapatok a csoportkörben oda-visszavágós rendszerben játszanak.

Azaz itt nem három, hanem hat mérkőzés szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a csoport végeredménye.

A magyar válogatott a 24 résztvevő közül a „B” jelű csoportba került Izrael, Törökország és Izland társaságában.

Az első három mérkőzést a fiúk március elején sikerrel vették; egy Izrael elleni döntetlen (0-0) után Törökországot győzték le (1-0) és Izland csapata sem talált rajtuk fogást (5-1). Ezzel a válogatott három pont előnnyel vezette csoportját a hétvégén rendezett visszavágók előtt.

Törökországgal ezúttal 2-2-es, Izraellel 3-3-as döntetlent játszottak a fiúk, míg Izlandot újra gólzáporos mérkőzésen sikerült legyőzni 6-2-re – számolt be az esport1.hu oldal.

Magyarország így három győzelemmel és három döntetlennel veretlenül zárta, nyerte meg csoportját, jutott be a legjobb 16 közé.

Íme egy remek összefoglaló az első három csoportmeccsről:

Érdekesség, hogy a való világgal ellentétben, itt egy-egy játékos teljesítményének megítélésénél nem keveredik a szubjektivitás az objektív statisztikákkal. Utóbbiak alapján azonban hasonlóan összeáll a torna válogatottja, a torna álomcsapata. Így külön siker az is, hogy a csoportkör lezárása után három listán is magyar játékos áll az élen. Az MTK Budapest játékosai Majorosi Krisztián (szélső) és Kárpáti Krisztofer (védekező középpályás), illetve a Wonder Stag e-Sportban játszó Kelő Gergely (szélső védő) posztjukon vezetik eddig az Eb posztonkénti rangsorát.

FIFA18 ITFA Pro Clubs Európa-bajnokság csoportkör, eredmény:

A-csoport végeredménye:

B-csoport végeredménye:

C-csoport végeredménye:

D-csoport végeredménye:

E-csoport végeredménye:

F-csoport végeredménye:

A torna a 2016-os Európa-bajnokság mintájára került megrendezésre. A hat csoportból az első két helyezett automatikusan továbbjutott, míg a hat csoportharmadik közül a legjobb négy – Norvégia, Franciaország, Izrael, és Románia – örülhetett. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország a C-jelű kvartett második helyezettjével folytatja, így Írországgal csap össze a legjobb 16 között.

Ezekre a mérkőzésekre az előttünk álló hétvégén kerül sor, és egyenes kieséses rendszerben, egy találkozón dől a a negyeddöntőbe jutó válogatottak kiléte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik