Sport

Nagy László: Ez a csapat újra az élmezőnyhöz tartozhat

Nagy László 199 mérkőzésen szerzett 728 gól után tavaly lemondta a magyar válogatottságot, mégis ott lesz a szombaton kezdődő, horvátországi kézilabda Európa-bajnokságon – de már szurkolóként. A DIGI Sport híradójának azt mondta, nem tart attól, hogy a csapat meg fogja érezni a hiányát, sőt örül, hogy előtérbe kerülnek a fiatalok.

Természetesen a srácok miatt az izgalom bennem lesz, szerintem sokkal jobban így, pályán kívül, mint pályán belül. De ahogy hallottam és ahogy láttam, a csapat felkészülése egész jól sikerült, úgyhogy bizakodva várhatjuk ezt az Európa-bajnokságot

– nyilatkozta Nagy László a Sport 24-nek.

Kézi-Eb: Nagy László visszavonulása gond is, előny is
A hosszú időn át halogatott korszakváltást a férfi kézilabda-válogatott első külföldi szövetségi kapitánya, Dujsebajev kezdte, de Vranjes fejezi be.

A veszprémi klasszist Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke kérte meg, hogy ha teheti, legyen ott a csapattal a csoportmeccseken. Az új szerepéről így beszélt: „Gyakorlatilag nincsen feladatom, talán egy ilyen lelki támasz a jelenlétem, hogy ott vagyok, de szerintem ez a srácoknak nem is kell, hiszen mindenki olyan szinten kézilabdázik, hogy tudja, mi a célja, mik az elvárások, miket szeretne elérni, és ennek szellemében utazott ki.”

A magyaroknak igencsak nehéz dolguk lesz, hiszen az olimpiai címvédő Dánia és az Eb-ezüstérmes spanyol válogatott is van a csoportellenfelek között. Nagy szerint nagy falat lesz a dán csapat a magyaroknak, de egy esetleg győzelem óriási önbizalmat adhatna a későbbiekre. A spanyolok ellen nehézkes mérkőzésre számít, a csehek ellen pedig ő mindenképpen győzelemmel számol.

„A középkörben pedig minden attól függ, hogy a másik csoportból milyen ellenfelet fogunk majd kapni, és ennek függvényében kell majd készülnünk. Hogy a középkörből tovább tudunk-e jutni, az nyilván a jövő zenéje.”

Nagy László nem fél attól, hogy nagy űrt hagy a csapatban a visszavonulása.

A legfontosabb, hogy a jobbátlövő poszton három olyan játékos is van, akik már a felkészülési mérkőzéseken is megmutatták, hogy gólképes játékot tudnak produkálni, úgyhogy abszolút nem vagyok kétségbeesve, hogy Nagy László nélkül mi lesz jobbátlövő poszton. Sőt, örülök is, hogy a fiatalok előtérbe kerülnek.

Azt mondja, reálisan gondolkozott, amikor meghozta a döntését. Ez az Eb nem kvalifikál semmire, új szövetségi kapitány van és elkezdődött az új olimpiai ciklus, aminek Ljubomir Vranjes így már egy megújult csapattal tud nekivágni.

A világ korábbi legjobbjának is megválasztott kézis a mostani csapatot látva igencsak optimista.

Jelenleg ez a magyar válogatott a huszonegy-két-három éves játékosokkal, egy-egy sérült hiányzóval kiegészülve biztos, hogy odatartozhat majd ismételten a nemzetközi kézilabda élmezőnyéhez.

A magyar válogatott szombaton Dánia ellen kezd, majd a spanyolokkal, végül a csehekkel mérkőzik meg a csoportkörben, a középdöntőbe pedig a legjobb három csapat jut tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik