Sport

Tiltakozásul nem indult el a világbajnokságon a címvédő

A szaúdi nők elnyomott helyzete elleni tiltakozásul nem indult a kedden kezdődött rijádi női rapid- és villámsakk-világbajnokságon a mindkét számban címvédő Anna Muzicsuk. A 27 éves ukrán sakkozónő a Facebookom úgy fogalmazott, a

szaúdi nők helyzetét szabályozó törvények miatt úgy érezné magát az országban, mint egy „másodlagos teremtmény”.

Muzicsuk hangsúlyozta, döntését annak tudatában hozta meg, hogy így nem fogja tudni megvédeni címeit, és a lehetséges pénzdíjaktól is elesik.

Természetesen nem volt könnyű döntés, hiszen mindkettőben én vagyok az aktuális világbajnok

– emelte ki Muzicsuk, hozzátéve, tisztában van vele, hogy ezért elismerések és kritikák egyaránt érhetik, ám ő kitart elhatározása mellett.

Húga, a korábbi vb-győztes Marija sem utazott el Rijádba.

In a few days I am going to lose two World Champion titles – one by one. Just because I decided not to go to Saudi…

Közzétette: Anna Muzychuk – 2017. december 23.

A vahhábita királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik: például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak. Azonban folyamatban van az országban a társadalom és a gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű átfogó reformprogram részeként, így egy szeptemberi döntés feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. Az asszonyok jövő júniustól ülhetnek hivatalosan is volán mögé.

Az év elejétől Rijád, Dzsidda és Dammam stadionjaiba beléphetnek a nők, és a férfiaktól elszeparáltan bár, de a helyszínen követhetik majd a sporteseményeket, ez korábban tilos volt számukra.

Nyitókép: Europress/Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Ajánlott videó

Olvasói sztorik