Sport

Vlagyimir Putyin szerint nem lesz bojkott a téli olimpián

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportolónak sem, hogy ha kíván, elinduljon a februári phjongcshangi téli olimpián.

Megszületett a döntés az orosz sportolókról
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghozta a téli olimpiákat érintő döntését, miszerint versenyezhetnek az orosz sportolók, csakhogy nagy árat fizetnek érte.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden döntött úgy, hogy a példátlan szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi téli olimpiáról,

ám azok a versenyzők,

  • akik kvótát szereznek,
  • bizonyítottan tiszták,
  • nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot
  • és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken,

„Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban.

Putyin szerdán jelezte, nem bojkottálják az olimpiát, és akik elvileg szerepelhetnek a játékokon, az ő indulásukat nem akadályozzák meg. Az elnök hozzátette: kérdés, hogy azok az orosz sportolók, akik versenyezhetnek Phjongcshangban, miért nem tehetik ezt meg az orosz zászló alatt, és miért kell az ötkarikás zászló alatt szerepelniük.

Kiemelte azt is: soha nem utasította tisztviselőit, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia alatt „szállítsák a győzelmeket” Oroszországnak, ugyanakkor a keddi NOB-döntések mögött politikai motiváltságot érez.

Minden úgy tűnik, mint egy teljesen összehangolt és politikailag motivált döntés. Ezt látjuk. Számomra nincs kétség ezzel kapcsolatban

– mondta Vlagyimir Putyin.

Fotó: Europress/AFP/David Goldman

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik