Sport

Sávolt Attila: Fucsovicsnak van még 8-10 éve a legjobbak között

A 2017-es szezont a világranglista 85. helyén záró Fucsovics Márton keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jövőre már a legrangosabb, az ATP-tornák főtábláján fog szerepelni. A 2018-as évet az indiai Púnán kezdi, utána az Australian Open, majd a belgiumi Davis Kupa-párharc következik, majd Budapest után Dubaj és az amerikai keménypályás versenyek.

Most azonban először is elmegyek egy hétre nyaralni, már nagyon régóta várok erre. Aztán három-négy hét kemény felkészülés jön

– árulta el a közeljövőről a 25 éves teniszező, aki idei legnagyobb sikerének az oroszok ellen megnyert szeptemberi DK-párharcot – melynek révén a magyarok 1996 után visszakerültek a világcsoportba -, illetve a top 100-ba való bekerülést tartja. A legfájóbb emlékek közül a US Open első fordulójában a francia Nicolas Mahut-tól elszenvedett ötszettes vereséget említette meg.

Fucsovics köszönetet mondott edzőjének, Sávolt Attilának, családjának és a magyar szövetségnek (MTSZ), amely – mint fogalmazott – akkor is kiállt mellette, amikor a 250. helyen állt, és már-már a visszavonuláson gondolkodott. Megemlítette, hogy a keresett pénzdíjának egy részét “visszaforgatja” a sportágba, és a juniorok felkészülését kívánja segíteni.

Sávolt Attila – aki az előző top 100-as magyar férfi játékos volt – a közös munka kezdetéről szólva felelevenítette, hogy öt év után költözött haza Amerikából 2015 végén, és ha nem Fucsovics keresi meg őt, akkor nem vállalta volna a megbízatást.

Voltak komoly csörtéink az elején, Marcinak többek között új volt, hogy napi négy-ötórás kemény edzéseket tartottunk. Az elmúlt egy évből három időszakot emelnék ki: amikor egy éve Stan Wawrinkánál edzettünk, és a nagyjából tíz lejátszott szettjükből Marci hetet-nyolcat megnyert. Aztán nagy lökést adott neki, hogy áprilisban felépült csaknem tíz hónapos térdsérüléséből, végül pedig sokat jelentett a stuttgarti korai búcsút követő megbeszélésünk, melynek révén túljutott bizonyos mentális problémákon

– sorolta a tréner, aki a 2018-as célként azt jelölte meg, hogy a közös munka folytatásaként megszilárduljon tanítványának top 100-as pozíciója.

Az én szememben az ő pályafutása csak most kezdődik, amúgy is van még 8-10 éve a legjobbak között

– tette hozzá Sávolt Attila, aki élete legnagyobb élményének nevezte, hogy Fucsovicsot csaknem visszatapsolták, amikor óriási csatában kikapott az ATP-rangsorban negyedik Marin Cilictől a bázeli negyeddöntőben.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik