Sport
hornyák viktor (hornyák viktor, )

Már megint az úszók: eltiltották az ellenzék vezérét

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 11:20

Korábban a témában:

Hornyák Viktor először 2015. áprilisában lett persona non grata a magyar úszósportban. Akkor a Budapest Openen szólalkozott össze durván Turi György mesteredzővel. A nyolc gyermekes debreceni apuka – aki saját csemetéi közül ötöt is abban a kis csoportban edz, akik a Hungaro SPA-nak köszönhetően Hajdúszoboszlón leltek otthonra – később kirobbantotta a Kiss László-ügyet, majd Gyárfás Tamás és Bienerth Gusztáv elnöki megbuktatásában is jelentős szerepet vállalt.

Úszókörökben úgy tartják, vagy egy kerékkel több van neki, vagy egyel kevesebb, mert örök ellenzékben van, bárki is irányítja a sportágat és bár a tartalom, amit közölni szeretne többnyire meghallgatásra lenne érdemes, az előadás stílusa miatt mégis rendre süket fülekre talál.

Legutóbb az úszók szeptember 24-ei elnökválasztása alkalmával keltett zavart azzal, hogy egy bilincset dobott dr. Sándor Elek levezető elnök asztalára, mondván törvénytelen, ahogy zajlik a közgyűlés és innen mindenki dutyiba megy.

Botrány az úszószövetség közgyűlésén
Az egyik jelölt a közgyűlés felfüggesztését kérte, ebből alakult ki a vita.

Nos, úgy tűnik, Wladár Sándor új elnöknek és az úszók új elnökségének végleg elege lett Hornyák Viktorból

A Magyar Úszó Szövetség Fegyelmi Bizottsága – a tagszervezetek beadványa nyomán – fegyelmi eljárás lefolytatása mellett döntött az edző-apukával szemben a  legutóbbi történet miatt.

A MÚSZ Fegyelmi Bizottságának eljáró tanácsa valamennyi körülményt mérlegelve úgy döntött, hogy Hornyák Viktort három évre mindennemű sporttevékenységtől eltiltja, továbbá 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Mindez papíron azt jelenti, hogy még úszóversenyt sem látogathat, hovatovább, edzést sem tarthat gyermekeinek. Kemény.

Íme az indoklás vágatlanul:

A határozat indoklásában kiemelik, hogy a Fegyelmi Tanács két ülést is tartott: az elsőn személyes meghallgatást terveztek, de Hornyák Viktor nem jelent meg betegségre hivatkozva, ugyanakkor az FT felszólítására erről később nem küldött orvosi igazolást. A második ülésen ezek után a tanács megtárgyalta az ügyet, melyet szándékos fegyelmi vétségnek minősített, és kénytelen volt azt is figyelembe venni, hogy egy korábbi ügyben már jogerősen kiszabott büntetés nem érte el célját, hiszen Hornyák Viktor újból sportemberhez méltatlan, illetve mások méltóságát sértő magatartást tanúsított.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a küldött „cselekményére tudatosan készült, előre megfontolta, és azt nagy nyilvánosság előtt követte el”. A kiszabott büntetést az FT azonnal végrehajthatóvá nyilvánította többek között azért, mert a korábbi büntetések hatástalanok maradtak, továbbá mert az eljárás alá vont a közgyűlést követően több ízben is megzavarta a MÚSZ-iroda működését, a szövetség székházában „engedély nélkül tekintett be iratokba, az ott dolgozókkal szemben agresszíven lépett fel, felhívásra nem volt hajlandó az irodát elhagyni.”

A tanács tagjai az azonnali végrehajtás kapcsán hangsúlyozták, csak így érhető el, hogy az eljárás alá vont sem sportszakemberként, sem sportszervezet képviselőjeként ne tevékenykedhessen a magyar úszósportban.

Az FT megállapította, hogy Hornyák Viktor súlyos károkat okozott a sportágnak, hiszen egy kiemelten sikeres időszakban teremtett alkalmat arra, hogy a média kiemelten az általa okozott botránnyal foglalkozzék, rossz színben tüntetve fel a a magyar úszósportot. A tanács határozata leszögezi, hogy Hornyák Viktor számára biztosítva volt a hozzászólás lehetősége a közgyűlésen, ő azonban ehelyett a botránykeltésben volt érdekelt.

A testület nem tartotta megalapozottnak Hornyák Viktor írásban jelzett eljárásjogi kifogásait, amelyek a Fegyelmi Bizottság nem jogszerű felállítására, illetve a MÚSZ etikai szabályzatának hiányára irányultak. Az FT ezzel szemben leszögezi, hogy a MÚSZ elnöksége október 4-ei ülésén az alapszabállyal összhangban nevezte ki a Fegyelmi Bizottság elnökét és tagjait, akikből az elnök az ügyben eljáró tanácsot kinevezte, továbbá hogy a MÚSZ – a FINA és a LEN irányelveinek megfelelően – 2016. szeptember 29. óta rendelkezik hatályos Etikai Kódexszel, amelynek iránymutatásait Hornyák Viktor súlyosan és több ízben is megsértette.

A hároméves eltiltás azt jelenti, hogy a hajdúszoboszlói székhelyű Széles Sándor Nevelőműhely képviselője a határozat november 3-ai hatályba lépését követően három éven keresztül semmiféle, az úszósporttal összefüggésbe hozható tevékenységet nem folytathat, nem tarthat edzést, a MÚSZ és tagszervezetei által rendezett versenyeket, eseményeket semmilyen formában nem látogathatja.

A határozat ellen Hornyák Viktor fellebbezhet, másodfokon a MÚSZ elnöksége tárgyalhatja az ügyet – ez azonban nem érinti a határozatnak azon részét, amely az azonnali végrehajtást írja elő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.