Sport

Moszkva utánanyúlna az orosz doppingügyről szivárogtató Rodcsenkónak

Az AFP írta meg, hogy az orosz hatóságok körözést adtak ki az orosz doppingprogramról szivárogtató Grigorij Rodcsenkóra. Rodcsenko volt az az ember, aki nyilvánosságra hozott információkat az orosz állam által szponzorált programról. A hatóságok és az állam elől az Amerikai Egyesült Államokba menekült.

A nyomozók nemzetközi körözési listára tették Rodcsenkót. Az ügyészség a hiányában szeptember 21-én adott ki ellene elfogató parancsot

– mondta a szerv szóvivője, Junova Csereva az AFP-nek.

Rodcsenko volt az orosz antidopping labor igazgatójaként szerepet játszott a szocsi téli olimpia mintáinak meghamisításában. 2016 májusában a New York Timesnak adott interjújában mondta el, hogy tucatnyi mintát cserélte ki a 2014-es téli olimpián. A WADA szerint Rodcsenko 2016 novemberében 1147 minta megsemmisítését vallotta be.

A botrány kirobbanása után minden orosz atlétát eltiltottak a a riói olimpiáról és az idei, londoni atlétikai világbajnokságról.

Oroszország természetesen minden vádat tagad, és Rodcsenkót és az nemzeti doppinglabort hibáztatja.

Rodcsenko a New York Timesban később leírta, azért nem utazik haza, mert félti az életét. Az oroszok szerint fair tárgyalás várna rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik