Sport

Az év bokszmeccséből az év botránya lett

Hogy mi a véleményem? A boksz egy korrupt sportág, a pénz után megy

– ilyen erős kijelentést tett Teddy Atlas ökölvívóedző, az ESPN szakértője, amikor a Gennadij GolovkinSaúl Alvarez középsúlyú világbajnoki mérkőzést értékelte, és azt mondta: egyáltalán nem érdekli, hogy ezzel bárkit is felbosszant, neki ez a véleménye.

Az egész bokszvilág a vasárnapi hajnali összecsapásra várt, erre gyakorlatilag csak negatívumról lehet hallani utólag. És nem a bunyó színvonala miatt, mert az megfelelt a várakozásoknak. Hanem a végeredmény miatt.

A pontozók ugyanis kihozták döntetlenre a mérkőzést.

Az egyik pontozó, Dave Moretti 115-113-mal Golovkint látta jobbnak és ez áll a legközelebb az igazsághoz, a bunyó menetét a kazah határozta meg, ő 218-szor talált (703 ütésből), míg mexikói ellenfele 169-szer (505 kísérletből). Don Trella döntetlenre hozta ki az összecsapást, 114-114 szerepelt az ő pontozókártyáján, viszont a bombameglepetés az, hogy Adalaide Byrdnél Alvarez nyert 118-110-re, ami azt jelenti, hogy szerinte Golovkin csak két menetet nyert (a negyediket és a hetediket). Itt merül fel a kérdés, hogy vajon mit nézett?

Egyöntetű vélemény, hogy napjaink két legjobb ökölvívója ismét bebizonyította, milyen jó sport a boksz. És az sem új, hogy vannak rossz döntések a pontozók részéről.

Csak hát mégis az van, hogy tönkretették az év meccsét ezzel.

A 118-110-es pont annyira valóságtól elrugaszkodott, hogy még a nevadai sportbizottság elnöke, Bob Bennett is magyarázkodni kényszerült. Azt mondta, Adalaide nagyón jó pontozóbíró, de mindenkinek vannak rossz napjai, ez történt most is.

Manny Pacquiao humorosan reagált, azt kérdezte csak a Twitteren, hogy vajon Ausztráliából érkeztek a pontozók? Ezzel a saját meccsére utalt, amikor is nagy meglepetésre, egyhangú pontozással kapott ki Jeff Horntól Brisbane-ben.

A nehézsúlyú legenda, Lennox Lewis pedig azt tweetelte, hogy sajnos a boksz ilyen, hogy ha egy, az ellenfeled istállója által leszervezett gálára mész, akkor bizony a pontozólapokon bármi megtörténhet. Ezt a meccset a Golden Boy Promotion, Oscar De La Hoya csapata szervezte.

Golovkint egyébként annyira nem rázta meg a végredmény. Azt mondta utólag, hogy a helyzet az, hogy megőrizte a világbajnoki öveit,(a WBA-nál, a WBC-nél, az IBF-nél és az IBO-nál). Ez volt a 19. címvédése, egyre van a rekorder Bernard Hopkinstól.

Alvarez arról beszélt, hogy szerinte az lett volna igazságos, ha ő hozzák ki győztesnek. Van egy opció a szerződésben egy visszavágóra, a mexikói nyitott is erre és szerinte Golovkin is. Mát csak azért is, mert Alvarez szerint ugye nem nyerte meg a mérkőzést a kazah, bárki bármit mond.

Már csak azért is kell, hogy legyen visszavágó, hogy megkapjuk az igazságot. A bokszolók és a nézők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik