Sport

Ilyet még tuti nem láttál: itt a magyar szélcsatorna-sportolók újabb nagy dobása – videó

Az atmoszférikus tánc, vagyis az atmodance egyre népszerűbb extrém sport, a szélcsatornázás és a modern tánc ötvözete. A táncosok a 180-260 km/h-s szélben repülnek az erre a célra kialakított szélcsatornában, mint egy profi szélcsatorna versenyen a sportolók, azonban a versenyekkel ellentétben itt nem egy gyakorlatsort adnak elő, amelyre pontokat kapnak a zsűritől, hanem egy egyedi látványvilágú, freestyle és táncelemekből álló, zenére koreografált táncot.

A zene, a fények és a mozgás összhangja hipnotikus hatással van a szemlélőre, és ráébreszti a nézőt arra, hogy a jövő itt van, hiszen minden ember legrégebbi álma, a repülés válik valóra a nézők szeme előtt. Mindenki álmodott már arról, hogy repül, és ezt itt biztonságos közegben, a közönségtől karnyújtásnyira teszik az atmotáncosok

– mondja a projektgazda, L. Laki László.

A magyar Space Devils Sport Klub szervezésében a világ legjobb junior szélcsatorna sportolói egy egyhetes, meghívásos edzőtáborban vettek részt júliusban, melynek helyszíne a madridi MadridFly szélcsatorna volt. A Superheroes’ Flying Camp névre hallgató képzés célja a szakmai fejlődésen túl a sport és a különböző művészeti ágak ötvözése volt, melynek fináléjaként egy formabontó showműsort adtak elő a résztvevők.

A tábort azért szerveztük, hogy a szakmai fejlődésen túl a világ legjobb fiatal versenyzői új látásmóddal gazdagodjanak: képesek legyenek a repülést kreatívan tervezni és olyan elemeket is bevonni a kűrjükbe, melyekkel eddig nem dolgoztak. Azt szerettük volna, hogy bővüljön a versenyzők eszköztára, és képesek legyenek addig kevésbé használt művészeti ágakat is alkalmazni az előadásmódjukban. Eddig sem állt tőlünk messze a kísérletezés, az új utak keresése, de hogy a finálé végül egy új műfaj megszületéséhez vezet, arra tulajdonképpen a műsor alatt jöttünk rá.”

– meséli a kezdetekről L. Laki László. A helyszínen a résztvevők és a közönség reakciója, valamint a műsor utáni visszajelzések motiválták arra a szakmai stábot, hogy komolyabban elkezdjenek foglalkozni az új műfaj továbbfejlesztésével.

Hogy jó úton járnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a madridi showról készült teaser filmet imádja az internet népe, már több mint egy millióan látták a Facebookon.

L. Laki László most egy független atmodance társulat, a M.A.D.company (Modern Aerial Dance Company) létrehozásán dolgozik a fentebb említett szakmai stábbal karöltve. Az első előadás a madridi MadridFly szélcsatornában lesz látható, amelyet live streamen keresztül bárki figyelemmel kísérhet december 10-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik