Sport

A hegycsúcs, amely három hónap alatt közel két métert nőtt

Az európai hegymászók egyik kedvelt célpontja a Franciaország és Olaszország határán találhatóm Mont Blanc. A magasságáról évezredes vita folyik, most a magyar Hóhatár Facebook-oldala talált egy francia forrást, ahol szépen levezették, mennyit is változott a csúcs a hivatalos mérések szerint.

A hegyet évente többször mérik, írják, most szeptemberben is kijöttek a számok.

Most 4808, 72 méter a csúcs, de az igazán érdekes az az, hogy júniusban még csak 4806,07 méter volt – a negyedév alatti 1,66 méteres különbség soknak tűnik. Amíg el nem magyarázzák, miért is van ez úgy, ahogy.

Azt írja a szakértő, hogy a hegy magassága a lehulló csapadék mennyisége és a szélviszonyok függvényében változik. Minél több csapadék hullik és minél gyengébb a szél, annál több hó halmozódik fel a csúcsrégióban, amelynek következtében a csúcs sziklaalapját fedő jégsapka is vastagszik. A Mont Blanc csúcsának alapját szolgáló szikla egyébként 4792 m magas.

Érdekesség, írják, hogy anno a magasságot a marseilles-i kikötő tengerszintjéhez  (Földközi-tenger) mérték, ma már viszont a Saint-Malo közelében lévő Rance folyótorkolathoz (Atlanti-óceán).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik