Sport

Ijesztő fotón mutatják be az NFL-játékos sérült agyát

Most, hogy magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra elkezdődik az NFL 2017/18-as idénye, újfent előkerült a sportág egyik legnagyobb vitát kiváltó problémája, a játékosoknál jóval nagyobb százalékos arányban előforduló agykárosodás.

Az alábbi képet a Bostoni Egyetem adta közre, 2015. október 16-ián. A fenti metszetek egy egészséges emberi agyat, a lentiek pedig a legsúlyosabb, negyedik stádiumú krónikus traumatikus enkefalopátiában (CTE) szenvedő Greg Ploetznek, a Texasi Egyetem egykori amerikaifutball-játékosának sorvadt agyvelejéről készültek.

MTI/AP/Bostoni Egyetem/Dr. Ann McKee

Az amerikai orvosszövetség folyóirata, a Journal of the American Medical Association 2017. július 25-én közölt, a degeneratív elváltozás és az agyvelőt érő ismétlődő ütések közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmánya rávilágított, hogy a kutatás alapjául szolgáló 202 volt amerikaifutball-játékos közül majdnem mindegyiküknél kimutattak az ütésekre visszavezethető agysorvadást.

A vizsgálati alanyok nemcsak az NFL amerikaifutball-szövetség játékosai közül kerültek ki, hanem főiskolai, sőt, fiatalkorú középiskolai csapattagok közül is.

(A nyitókép csak illusztráció, fotó: Ezra Shaw/Getty Images/AFP )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik