Sport

Birkózó-vb: három magyar is bronzért küzdhet

Lőrincz Tamás (75 kg) egy fatális hiba, míg Korpási Bálint (71 kg) többek között a sajátos bírói felfogás miatt kapott ki az elődöntőben, így mindketten a bronzéremért csatázhatnak este a párizsi birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján, melyen Kiss Balázs (98 kg) a vigaszágra került.

A két magyar elődöntős közül Korpási Bálint lépett elsőként szőnyegre, méghozzá a kazah Demeu Zsadrajev ellen, akivel inkább küzdelmes, semmint közönségszórakoztató meccset vívott.

A találkozón végig az elkeseredett állóküzdelem dominált. Az első három percben a BVSC versenyzője irányított, egy intéssel előnybe került, a másodikban aztán Zsadrajev visszakapta a “kölcsönt” a bíróktól, a látottak alapján kissé érthetetlenül. Ugyanis a kazah azonkívül, hogy igyekezett távol tartani magát ellenfelétől, kevés akcióra irányuló mozdulatot tett. A magyar sarokban Sike András szövetségi kapitány már ezt a figyelmeztetést sem értette, az utolsó percben történteket pedig láthatóan végképp nem. A kazah ugyanis végig látványosan passzív volt, az intés viszont elmaradt, így később szerzett ponttal ő jutott fináléba.

Lőrincz Tamás (balra) a párizsi birkózó-világbajnokságon
Fotó: MTI

A háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás meccse ennél még drámaibban alakult. A ceglédiek olimpiai ezüstérmese és az orosz Alekszandr Csekirkin meccsén az első szakasz úgy zajlott, ahogy a kötöttfogású meccsek többsége az AccorHotels Arénában, azaz akció nélkül. Az egy-egy intés után Lőrincz állt jobban, de érezni lehetett, hogy ez még biztosan nem lesz elég a győzelemhez. A második menet elején Lőrincz sérülése okozott némi izgalmat, miután egy összefejelés miatt felszakadt a fejbőre. A kötözés után azonban a magyar nagy lendülettel kezdett, egy szép kitolással 2-1-es előnybe került. Közel két perc volt hátra, s miután Csekirkinnek a magyar akciója miatt már az intés sem volt elég a sikerhez, Lőrincz jó helyzetbe került.

A pályafutása során először 75 kilóban szereplő magyar azonban fél perccel később kicsit figyelmetlen volt, a szőnyeg szélére sodródott, majd az orosz kitolási kísérlete elöl megpróbált kimenekülni, ám ez lett a veszte. A kilépésből ugyanis centikkel sikerült ugyan kitáncolnia, ám a nagy lendület miatt összeakadtak a lábai, tulajdonképpen elgáncsolta magát, a hátára zuhant, Csekirkin pedig azonnal rávetette magát és tussal győzött.

Van bennem hiányérzet, az biztos. Tamás az elődöntőben, Viktor pedig negyeddöntőben hibázott, Bálint vereségére pedig nehéz mit mondani. Akkor intették, amikor bent volt a karja az ellenfele hóna alatt, aki meg fejjel támasztotta, majd az utolsó percben végig ugyanez volt és nem büntették a kazahot. Bosszantó.

– értékelt az MTI-nek röviden Sike András, a birkózók edzője.

A negyeddöntőben vereséget szenvedett Lőrincz Viktor (85 kg) iráni legyőzője nem jutott fináléba, így a magyar kiesett, viszont Kiss Balázs a vigaszágra került, miután az ellene a 32 között győztes orosz Musza Jevlojev bekerült a döntőbe.

A BVSC 34 éves versenyzője pedig élt a lehetőséggel. Előbb a kirgiz Uzur Dzuzupbekovot 3-1-re, majd a marokkói Sukri Atafit 4-0-re verte. Utolsó vigaszági meccsén a hazai nézők által támogatott Melonin Noumonvi volt az ellenfele, aki úgy tűnt, nem volt felkészülve Kiss legnagyobb fegyverére, a válldobásra, melyre az első menet közepén rászaladt. A négypontos akció el is döntötte a meccset, melyet Kiss végül 4-2-re nyert meg.

Kiss Balázs a 19 órakor kezdődő esti programban az ukrán Dimitrij Timcsenkóval küzd meg a harmadik helyért, míg Korpási Bálint ellenfele az orosz Adam Kurak, Lőrincz Tamásé pedig a török Fatih Cengiz lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik