Sport

Hivatalos: íme a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya

A Magyar Jégkorong Szövetség lezárta a tárgyalásokat a magyar férfi felnőtt és az U20-as válogatott új szövetségi kapitányával, a finn Jarmo Tolvanennel. A rutinos és kiváló szakember megfordult Svájcban, Svédországban, irányította Finnország több korosztályos válogatottját, de Magyarország sem ismeretlen számára, hiszen volt korábban a Fehérvár AV19 vezetőedzője is – áll a Magyar Jégkorong Szövetség közleményében.

A 61 éves edző Rich Chernomazt követi a nemzeti csapat kispadján: a kanadai trénernek májusban a kijevi divízió I/A világbajnokság után nem hosszabbították meg a szerződését, miután a gárda egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik (utolsó előtti), még bennmaradást jelentő helyen fejezte be szereplését.

Játékosként korosztályos finn válogatott volt, de 24 éves korában visszavonult. Finnországban kezdett edzősködni, a Karhu-Kissat és a Kiekko-Espoo csapatánál. Edzői karrierje első nagy sikere 1990-ben érte, amikor a finn U17-es válogatott mellett dolgozhatott segédedzőként, majd a következő években ő lett a finn U18-as és U20-as válogatott szövetségi kapitánya. Később Németországban már vezetőedzőként is megfordult, de edzősködött Norvégiában, Svájcban, Dániában és Franciaországban, három évig pedig vezetőedző volt Svédországban, Hári János korábbi csapatánál, a Leksands IF-nél.

Székesfehérvárra 2009-ben érkezett, és noha csak egy évig maradt, a csapat története során először vele bejutott a rájátszásba és magyar bajnokok lettek. 

Ocskay Gábor, mint az edző korábbi klubvezetője jó választásnak tartja Jarmo Tolvanent.

A fehérvári tapasztalatok Jarmoval kapcsolatban kiválóak. A 10 év fehérvári EBEL-szereplés egyik kiemelkedő szezonját produkálta vele a csapat. A négybe kerülés is nagyon közel volt akkor, és egy hatalmas Bécs elleni párharcban vesztettünk 4-2-re. Tolvanen egy kiváló szakember, pályán belül és kívül is kiemelkedő teljesítményre képes. Úgy érzem, az egész székesfehérvári jégkorongtársadalom nagyon örül annak, hogy a következő szezonban a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya lesz

– mondta Ocskay.

Magyar közönség előtt “A 90 éves a Magyar Jégkorong Szövetség rendezvényen”, a Budapest Arénában szeptember 30-án debütál a kispadon, ahol Lengyelországgal játszik majd a magyar válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik