Sport
- EDITORS NOTE - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / LOCOG / HO - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENT -
A handout image obtained from the London 2012 organising committee (LOCOG) on July 27, 2011 shows British triple jump Olympic gold medallist Jonathan Edwards posing with the London 2012 Olympic gold medal. The Olympic medals’ circular form is a metaphor for the world. The front of the medal always depicts the same imagery at the summer Games, the Greek Goddess of Victory, Nike, stepping out of the depiction of the Parthenon to arrive in the host city. The design for the reverse of the London 2012 Olympic medals contains five main symbolic elements: the dished background suggests a bowl similar to the design of an amphitheatre, the core emblem is an architectural expression, a metaphor for the modern City, the grid brings both a pulling together and sense of outreach on the design - an image of radiating energy that represents the athletes’ achievements and effort, the River Thames is a symbol for London and the square is the final balancing motif of the design, opposing the overall circularity of the design and emphasising its focus on the centre and reinforcing the sense of ‘place’ as in a map inset. AFP PHOTO / LOCOG/ HO

ATTENTION - EMBARGO, RELEASABLE Wednesday July 27, 2011 at 1830 GMT - THIS RESTRICTION APPLIES TO ALL MEDIA INCLUDING WEBSITES 
 ---- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT *AFP PHOTO / LOCOG/ HO* - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / LOCOG / -

Atlétikai-vb: megdöntik-e a 22 éves világcsúcsot?

Aranyossy Áron
Aranyossy Áron

újságíró. 2017. 08. 03. 15:00

Pénteken Londonban elkezdődik a 16. atlétikai világbajnokság. Az őslondoni olimpiai, világ-, és Európa-bajnokot, a hármasugrás világcsúcsát 22 éve őrző Jonathan Edwardsot faggattuk sportágáról, jelenlegi szakmájáról és arról, ki lehet az, aki túlugorja őt.
Korábban a témában:

Jonathan Edwards 1995-ben világcsúcsot állított fel hármasugrásban. Kétszer is. Elsőként júliusban a lille-i atlétikai Európa Kupán ugrott egy döbbenetes 18,43 métert. Akkor azonban a megengedett kettő helyett 2,4 m/s-os hátszél fújdogált, ezért ez az eredmény csak csillagozva került a világrekordok könyvébe.

Nagyjából egy hónappal később, a göteborgi világbajnokságon azonban hasonlóan messze, 18,29 méterre repült, ami még ma, 22 év elteltével is a világ legjobb eredménye.

Huszonkét év elteltével is öné a hármasugrás világrekordja. Emlékszik még a történelmi ugrásra?

1995-ben az első versenytől az utolsóig fantasztikus évem volt, úgy éreztem nem tudok hibázni. Emiatt adrenalinnal tele érkeztem a világbajnokságra és úgy gondoltam, akár világrekordot is ugorhatok, sőt kimondottan éreztem, hogy képes vagyok rá. Ugyanakkor Lille után nehezedett nehezedett rám némi nyomás, volt bennem félelem, hogy nem sikerülnek jól az ugrások. A világbajnokságot is nehéz megnyerni, nemhogy világrekordot ugrani – emlékezett élete legjobb hónapjaira a kétszeres világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és egyszeres olimpia bajnok hármasugró.

Miért nem sikerül ilyen hosszú ideje megdönteni ezt a rekordot?

Jonathan Edwards. Névjegy

Született: 1966. május 10. – London (Westminster).
Állampolgársága: brit.
Foglalkozása: atléta, szakkommentátor.

Eredményei.

Olimpiai játékok:
1996, Atlanta – ezüst,
2000, Sydney – arany.
Világbajnokság:
1993, Stuttgart – bronz,
1995, Göteborg – arany,
1997, Athén – ezüst,
1999, Sevilla – bronz,
2001, Edmonton – arany.
Fedettpályás-világbajnokság:
2001, Lisszabon – ezüst.
Európa-bajnokság:
1998, Budapest – arany,
2002, München – bronz.
Fedettpályás Európa-bajnokság:
1998, Valencia – arany.

Nemzetközösségi játékok
1990, Auckland – ezüst
1994, Victoria – ezüst
2002, Manchester – arany

Tény, több 90′-es években született világcsúcs áll még, de nehéz megmondani ennek az okát. Manapság egy-egy fiatal számos sportág közül választhat. Emiatt más sportágak előtérbe kerültek, míg kicsit háttérbe szorulhatott az atlétika, amely korábban méltán tartozott a legnépszerűbb sportok közé. Talán ezért van kevesebb rekorddöntés. Ugyanakkor a 100 méteres számok ma is vonzónak számítanak, kifejezetten közönségkedvencek és a hosszú távok is népszerűek.

Gondolja, hogy egyszer azért megdöntik a rekordját?

Szerintem igen! Christian Taylor nagyon közel állt hozzá a 2015-ös pekingi világbajnokságon (18,21-et ugrott – a szerk). Ő és Will Clay már ugrottak 18 méter fölött az idén. Olvastam egy kubai 16 éves atlétáról, Jordan Diazról is, aki már most 17 fölött jár – én ennyi idősen 12 és fél métereket ugrottam csak! Mindig van rá esély, hogy jön egy fantasztikus fiatal atléta, aki megdönti az aktuális csúcsot, fel vagyok rá készülve, hogy egy nap azt látom majd, valaki túlugrotta az enyémet is.

A világcsúcsa után mi motiválta? Újabb érmek vagy egy még nagyobb világcsúcs?

Azt hiszem mindkettő. Szerettem érmeket szerezni és szerettem volna újra és újra világrekordot ugrani. Mindig hittem benne, hogy képes vagyok még messzebbre repülni, de sajnos nem sikerült. A technikám már nem volt olyan jó 1995 után. Az olimpia megnyerése 2000-ben nagyon fontos volt a számomra és nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy sikerült. Emellett ne felejtsük el, hogy ebből éltem. Mindannyian valamilyen munkával keressük a kenyerünket, én pedig megtiszteltetésnek gondolom, hogy ez lehetett a munkám – gyönyörű hivatásnak tartom! Persze a hangsúly azon volt, hogy élvezzem, amit csinálok, különösen Sydney után.

Fotó: dailymail.co.uk

Mindig egyértelmű volt, hogy hármasugró lesz, hogy abban érhet el kimagasló eredményt? 

Valahogy mindig is éreztem, hogy a hármasugráshoz van tehetségem, miközben az is kiderült például, hogy a futószámokban esélyem sem lenne a elitbe kerülni. Miután rájöttem, hogy miben vagyok igazán jó, abban akartam fejlődni és a lehető legjobb lenni.

Nem hiányzik a versenyzés izgalma, az ugrások előtti adrenalin?

Nem, a legkevésbé sem.

Miután visszavonult kommentátornak állt, jelenleg az Eurosportnál dolgozik. Miért épp a televíziózást választotta az atlétika után?

Az atlétika világában töltöttem az életem zömét, ezért járható útnak tűnt, hogy szakkommentátorként benne is maradjak. Mindenképpen ki akartam próbálni, mert nagyon érdekelt és ez is olyasmi, ami csak úgy derül ki, hogy megy, vagy sem, ha belevág az ember, de természetesen nem volt garancia a sikerre. Igyekeztem sokat tanulni, fejlődni, minden alkalommal egy kicsit jobbá válni.  Inkább bemutatni szeretem az eseményeket és elmesélni a véleményemet, mintsem pusztán kommentálni, mert így jobban élvezem az egészet. Korábbi sportolóként biztos alappal rendelkezem, képes vagyok a versenyző “bőrébe bújni” és ez a legtöbb sportágban felhasználható. Így ma már tudok kommentálni alpesi síversenyt és kerékpározást is, hiába nem űztem ezeket a sportokat.

Említette, hogy kevesebben érdeklődnek az atlétika iránt. Mivel lehetne a fiatalabb generáció körében újra az érdeklődés középpontjába állítani a sportágat?

Próbálkozunk ilyesmivel az Eurosportnál, kisfilmeket készítünk, amik szórakoztatók és informatívak. Rövid szabályismertető-videókkal próbáljuk a nézőknek elmagyarázni, miről van szó, de szórakoztató videóink és virtuális valóságot felhasználó anyagaink is voltak. A hagyományos televíziózás kereteiből ki kell lépni, a közösségi média remekül mutatja, mivel lehet a fiatalabb közönséget megfogni. Mindez azonban semmit sem ér, ha nincsenek ragyogó teljesítmények, ezek nélkül egyetlen sportág sem lehet sikeres.

Fotó: insidethegames.biz

Élvezte az aktív karrierjét és láthatóan élvezi a mostani munkáját is. Van olyasmi a karrierjében, akár csak egyetlen dolog, amit szívesen megváltoztatna?

Lenne egy dolog, soha nem sikerült ugyanazzal a technikával ugranom, mint 1995-ben. Fogalmam sincs miért. Egyszerűen nem tudtam már ugyanazt a mozdulatsort megcsinálni. Kifejezetten emlékszem, hogy a karjaimmal tudtam magamat egyensúlyban tartani a levegőben ’95-ben, de képtelen voltam később megismételni. Még csak nem is mondanám megbánásnak, hogy ez nem sikerült utána. De ha egy dolgot megváltoztathatnék, ez lenne az. A pályafutásomból hátralevő években is jó lett volna tökéletesen kivitelezni azt technikát.

16. szabadtéri atlétikai világbajnokság, 2017.08.04. – 13., London.

A MAGYAR INDULÓK:

Baji Balázs (110 m gát), Gyurátz Réka (kalapács), Gyürkés Viktória (3000 m akadály), Halász Bence (kalapács), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Kerekes Gréta (100 m gát), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Kozák Luca (100 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súly, diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Récsei Rita (20 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerely), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba).

A PROGRAM.

1. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 4.)
20.00: férfi 100 méter, selejtező
20.20: férfi diszkosz, selejtező (Kővágó Zoltán)
20.30: férfi távol, selejtező
20.35: női 1500 méter, előfutamok
20.45: női rúd, selejtező
21.20: férfi 100 méter, előfutamok
22.20: férfi 10 000 méter, döntő

2. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 5.)
11.00: férfi súly, selejtező
11.05: hétpróba, női 100 méter (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
11.35: női kalapács, selejtező (Gyurátz Réka)
11.45: férfi 400 méter, előfutamok
12.00: női hármas, selejtező
12.30: hétpróba, magas (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
12.45: női 100 méter, előfutamok
13.45: férfi 800 méter, előfutamok
Az esti program
20.00: hétpróba, súly (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
20.05: férfi 100 méter, elődöntő
20.25: férfi diszkosz, döntő
20.35: női 1500 méter, elődöntő
21.05: férfi távol, döntő
21.10: női 10 000 méter, döntő
22.00: hétpróba, 200 méter (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
22.45: férfi 100 méter, döntő

3. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 6.)
11.00: hétpróba, távol (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
11.05: férfi 3000 méter akadály, előfutamok
11.40: férfi rúd, selejtező
11.55: férfi maratoni
12.05: férfi 400 méter gát, előfutamok
12.45: hétpróba, gerely (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
12.55: női 400 méter, előfutamok
14.15: férfi 110 méter gát, előfutamok (Baji Balázs)
15.00: női maratoni
Az esti program
20.00: női rúd, döntő
20.05: női gerely, selejtező
20.10: női 100 méter, elődöntő
20.40: férfi 400 méter, elődöntő
21.10: férfi 110 méter gát, elődöntő
21.35: férfi súly, döntő
21.40: hétpróba, 800 méter (Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi)
22.15: férfi 800 méter, elődöntő
22.50: női 100 méter, döntő

4. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 7.)
19.30: férfi 200 méter, előfutamok
19.35: férfi hármas, selejtező
20.00: női kalapács, döntő
20.30: női 400 méter gát, előfutamok
21.20: férfi 400 méter gát, elődöntő
21.25: női hármas, döntő
21.55: női 400 méter, elődöntő
22.30: férfi 110 méter gát, döntő
22.50: női 1500 méter, döntő

5. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 8.)
20.20: női gerely, döntő
20.30: női 200 méter, előfutamok
20.35: férfi rúd, döntő
21.35: női 400 méter gát, elődöntő
21.40: női súly, selejtező (Márton Anita)
22.10: férfi 3000 méter akadály, döntő
22.35: férfi 800 méter, döntő
22.50: férfi 400 méter, döntő

6. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 9.)
20.05: női 3000 méter akadály, előfutamok (Gyürkés Viktória)
20.10: női távol, selejtező
20.20: férfi kalapács, selejtező (Halász Bence, Pars Krisztián)
21.05: férfi 5000 méter, előfutamok
21.25: női súly, döntő
21.55: férfi 200 méter, elődöntő
22.30: férfi 400 méter gát, döntő
22.50: női 400 méter, döntő

7. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 10.)
19.30: női 5000 méter, előfutamok
20.05: férfi gerely, selejtező (Rivasz-Tóth Norbert)
20.10: női magas, selejtező
20.25: női 800 méter, előfutamok
21.20: férfi hármas, döntő
21.25: férfi 1500 méter, előfutamok
22.05: női 200 méter, elődöntő
22.35: női 400 méter gát, döntő
22.50: férfi 200 méter, döntő

8. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 11.)
11.00: tízpróba, 100 méter
11.10: női diszkosz, selejtező (Márton Anita)
11.45: női 100 méter gát, előfutamok (Kerekes Gréta, Kozák Luca)
12.05: tízpróba, távol
12.15: férfi magas, selejtező
13.55: tízpróba, súly
Az esti program
18.00: tízpróba, magas
20.05: női 100 méter gát, elődöntő
20.10: női távol, döntő
20.35: női 800 méter, elődöntő
21.10: férfi 1500 méter, elődöntő
21.30: férfi kalapács, döntő
21.45: tízpróba, 400 méter
22.25: női 3000 méter akadály, döntő
22.50: női 200 méter, döntő

9. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 12.)
11.00: tízpróba, 110 méter gát
11.35: női 4×100 méteres váltó, előfutamok
11.55: férfi 4×100 méteres váltó, előfutamok
12.00: tízpróba, diszkosz
12.20: női 4×400 méteres váltó, előfutamok
12.50: férfi 4×400 méteres váltó, előfutamok
15.15: tízpróba, rúd
Az esti program
18.30: tízpróba, gerely
20.05: női magas, döntő
21.05: női 100 méter gát, döntő
21.15: férfi gerely, döntő
21.20: férfi 5000 méter, döntő
21.45: tízpróba, 1500 méter, záró szám
22.30: női 4×100 méteres váltó, döntő
22.50: férfi 4×100 méteres váltó, döntő

10. VERSENYNAP (AUGUSZTUS 13.)
8.45: férfi 50 kilométer gyaloglás (Helebrandt Máté)
8.45: női 50 kilométer gyaloglás
13.20: női 20 kilométer gyaloglás (Kovács Barbara, Madarász Viktória, Récsei Rita)
15.20: férfi 20 kilométer gyaloglás
AZ ESTI PROGRAM
20.00: férfi magas, döntő
20.10: női diszkosz, döntő
20.35: női 5000 méter, döntő
21.10: női 800 méter, döntő
21.30: férfi 1500 méter, döntő
21.55: női 4×400 méter váltó, döntő
22.15: férfi 4×400 méter váltó, döntő

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.