Sport

Federer átírta Wimbledon rekordkönyvét

Roger Federer nyolcadszor is megnyerte Wimbledont, ezzel a torna történetének rekord-győztese lett. Marin Cilic a második szett elején sírt, később ápolást kért, a harmadikra mégis összekapta magát, de Federert nem győzhette le.

Wimbledon, férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 3.)-Marin Cilic (horvát, 7.) 6:3, 6:1, 6:4

Nyolcadszor nyert Wimbledont, ezzel már egyedül áll az örökranglista élén Roger Federer. A svájci klasszis szettveszteség nélkül játszotta végig a tornát (utoljára 41 éve csinálta ezt meg Björn Borg), növelte a Grand Slam-győzelmi rekordját, már 19-nél jár. És most ő lett az Open-korszak legidősebb bajnoka is.

Cilic csak az első néhány gémben tudott felnőni Federerhez, érződött, hogy négy órával többet teniszezett a döntőig vezető úton, az elődöntőben pedig kemény négyszettes csatát vívott Sam Querrey-vel.

A második játszma elején Federer azonnal brékelőnybe került, majd elhúzott 4-1-re. Az egyik pihenőnél Cilichez bejöttek, de nem kért ápolást, sírt, szemmel láthatóan rosszul volt, amikor újra játékidő lett, csak hosszú másodpercek után vette le a törölközőt a fejéről, hogy visszavánszorogjon a pályára.

Később Cilic ápolást is kért, csúnya vízhólyagok borították a talpát. Így, 6:3, 6:1 után várta a harmadik szettet, amit végül nagyon becsületesen lehozott. Még vezetett is 3:2-ig, de Federer egyre közelebb került a brékhez, ami 3:3-nál össze is jött. Innentől kezdve pedig csak arra figyelt a svájci, hogy hozza az adogatását.

“A karrierem során soha nem adtam fel meccset, most is megpróbáltam a legjobbamat nyújtani, de ma ez volt a maximum” – mondta később Cilic.

Federer – aki szintén könnyezett, miután meglett a meccs – a Roland Garros kihagyásával viccelődött: “Ha jót tett nekem a szünet, talán többet kellett volna kihagynom.”

Federer Cilic elleni mérlege 7-1-re javult, ám sokszor rendkívül szoros meccset játszottak, tavaly ugyanitt például két szett hátrányból győzött Federer.

Hétfőtől Federer harmadik a világranglistán, és megváltotta a jegyét az év végi, londoni teniszvébére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik