Sport

Roger Federer csak elveszítheti az idei Wimbledont

15 év után szoríthatunk újra magyar férfi teniszezőért a wimbledoni főtáblán. A nőknél Babos Tímea borzasztó formában várja az év harmadik Grand Slam-versenyét, Serena Williams hiányában pedig kis túlzással bárki nyerhet. A férfi mezőnyben az augusztusban 36 éves Roger Federer a legnagyobb esélyes. Beharangozó Köves Gáborral, a magyar Davis-kupa-kapitánnyal.

Fucsovics Márton 2002 után első magyarként lesz ott a férfiak 128-as tábláján a wimbledoni tenisztornán. A világranglista 109. helyezett teniszező előtt utoljára éppen jelenlegi edzője, a karrierjét 2004-ben 28 évesen befejező Sávolt Attila szerepelt a sportág legnagyobb hagyományokkal bíró versenyén. Fucsovics juniorként nyert már Wimbledont, de felnőttként eddig elkerülték a számottevő sikerek. Jó hír viszont, hogy úgy tűnik, beérett a munka, rövid időn belül bekerülhet a világ 100 legjobbja közé. Egy lépés hiányzik hozzá.

Belehúztak a magyarok

Pénteken mi is megírtuk, hogy a 2017-es wimbledoni Grand Slam-torna sorsolása finoman szólva sem kedvezett a magyar versenyzők számára. Babos Tímea az egykori világelső, jelenleg világranglista hatodik Caroline Wozniacki ellen kezd. A dán teniszezőnő – mielőtt levetkőzött volna a Sports Illustratednek – nagyszerű szezont futott 2017-ben. Döntőzött két nagy tornán, Dohában és Miamiban, és június végén Wimbledon felvezetőjeként Eastbourne-ben.

Köves Gábor, a magyar Davis-kupa-válogatott kapitánya azt mondja, az utóbbi időben pocsék formát mutató Babos Tímeában benne lehet a meglepetés.

Nehéz lehet megemésztenie, hogy most már zsinórban veszít az első fordulókban. Biztos sokat edz, biztos készül, de önbizalom nélkül nem fog tudni nyerni. Ez az edző feladata is. Babos csak akkor fog kilábalni a negatív szériából, ha elkezd ismét hinni önmagában.

– mondja Köves, majd hozzáteszi, Babosnak megvan a játéka ahhoz, hogy legyőzze első fordulós ellenfelét.

A magyar teniszezőnő az egyes mellett párosban is indul, sőt cseh partnerével, Andrea Hlaváckovával negyedik kiemeltként várják a kezdést. Ők majd egy hazai páros, a szabadkártyával induló Katie Boulter, Katie Swan kettős ellen kezdenek az első körben.

Fucsovics talán még nehezebb ellenfelet kapott első nekifutásra: a luxemburgi Gilles Müller vár majd a magyar játékosra az első körben. Müller tipikusan az a nehézbombázó, akinek tökéletesen fekszik a füves borítás. Nagy szerváló, bal kezes, stabil játékos. Köves szerint Fucsovics rendesen belenyúlt.

Lehetett volna jobb a sorsolása, Müller az egyik legnehezebb első fordulós ellenfél. A luxemburgi vágott szervája különösen hatékony füvön, minden pontért meg kell küzdeni ellene. Fucsovics egyetlen esélye, ha fókuszál az adogatásaira – semmi nem tiltja, hogy három 7:6-tal nyerjen meccset.

– így Köves Gábor válogatott tanítványa esélyeiről. Az érintett a Magyar Tenisz Szövetség hivatalos Facebook-oldalán maga is megszólalt a verseny előtt.

A nőknél bármi megtörténhet, és annak ellenkezője is

Miközben a 23-szoros Grand Slam-győztes, hétszeres wimbledoni bajnok Serena Williams gyermeket vár, távollétében a női mezőny minden korábbinál szorosabb. Amikor megkértük Köves Gábort, hogy soroljon fel néhány esélyest, tudtuk, lehetetlenre vállalkozik, mert például június elején egy 20 éves, teljesen ismeretlen lett hölgy, bizonyos Jelena Ostapenko sikerét hozta a párizsi Roland Garros.

A női tenisz kiszámíthatatlansága új szintre emelkedett, Wimbledonban pedig könnyedén fokozódhat a helyzet.

Aki azt mondja, a nőknél csak egynéhány esélyes van, az nem látott még teniszt. Nyilván szóba kell hoznunk a cseheket, Petra Kvitovát és Karolina Pliskovát, de előbbi most épült fel sérüléséből, keveset játszott. A világelső Angelique Kerbernek nagyon rossz éve van, de ha mondanom kell valakit, a csehek mellé odatenném Venus Williamst is.

– majd Köves hozzáteszi, az idősebbik Williams-nővér hiába 37 éves, többszörös győztes, tudja, mi kell a végső győzelemhez.

A britek új kedvence, az amúgy magyar származású, világranglista hetedik Johanna Konta Köves szerint nem igazán jó füves játékos, most még meg is sérült, az indulása is kérdéses.

Láttam élőben játszani, füvön mintha valami hiányozna belőle. Kissé mintha önbizalomhiányos lenne, így nehéz elképzelni, hogy odaér a végén. Inkább a kemény borítást szereti, ott kényelmesebben mozog.

A 36 éves Roger Federer a legnagyobb esélyes

A férfiaknál sokkal könnyebb helyzetben vagyunk. Az utolsó 15 wimbledoni GS-tornából 14-szer a Roger Federer, Rafal Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray négyesből került ki a győztes. A sportág történetének egyik legjobb korszakának sztárjai idén is valamennyien ott lesznek a főtáblán.

Federer 36, Nadal 31, Djokovic és Murray 30 évesen is ott van a legfőbb esélyesek között – ahogy valamikor a Financial Times tenisz-szakírója megírta, “úgy tűnik, a harminc plusz az új huszonöt.”

A Djokovic és Murray után érkező, az 1990-es évek elején született generáció láthatóan nem tud mit kezdeni a 30 fölötti szupersztárokkal. A Nagy Négyes mellett még a svájci Stan Wawrinka tudott egynél több (három) GS-t nyerni, viszont neki nincs esélye a wimbledoni füves pályán, ahogy Rafa Nadalt sem érdemes a zsákban tartani.

Nadal nem játszott Wimbledon előtt, az utóbbi években rendre hamar búcsúzott. A Nagy Négyesből őt tartom legkevésbé esélyesnek.

– magyarázza Köves.

Szerinte, ha minden játékos száz százalékos formában lenne, akkor Roger Federer, Novak Djokovic vagy Andy Murray végső sikerére fogadna. Igaz, azt már tudjuk, a címvédő és világelső Murray biztosan nem lesz teljesen egészséges.

Vannak még veszélyes játékosok, akik meglephetik a nagyokat, de a végére talán a már említett hármason kívül maximum az ausztrál Nick Kyrgios érhet oda – feltéve, ha nem veszíti el a fejét.

Köves szerint az augusztus 8-án már 36. születésnapját ünneplő Roger Federernek lehet, soha többé nem lesz ekkora esélye, hogy újra megnyerje kedvenc Grand Slamjét. Habár Novak Djokovic ismét életjeleket mutat, Federer rendkívül jó füves játékos, jól is játszott a felvezető versenyeken, jó állapotban várja a kezdést.

Federer nagyon jó eséllyel pályázik a végső győzelemre. Azt nehéz elképzelni, hogy hét csúcsmeccset hozzon, de ha sikerülne könnyedén túlverekednie magát az első héten, kedvező előjelekkel várhatná a legfontosabb meccseket. Ekkora esélye talán már nem lesz többé

– zárja Köves Gábor az esélylatolgatást.

Ha Roger Federer esélyeshez méltóan behúzza a tornát, első férfi teniszezőként nyerne nyolcadik alkalommal az All England Clubban.

1968, a modern tenisz kezdete óta a svájci és egykori példaképe, az amerikai Pete Sampras tartja a rekordot hét-hét győzelemmel. Az abszolút rekorder Martina Navratilova, aki kilencszer nyert Wimbledonban.

A főtáblás küzdelem magyar idő szerint július 3-án, 12.30 órakor kezdődik. A női döntőt július 15-én, a férfi finálét július 16-án rendezik. A verseny összdíjazása 31,6 millió angol font, azaz megközelítőleg 11,2 milliárd forintot osztanak szét a játékosok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik