Sport

Pásztory Dóri: Elegem van abból az elvakult imádatból, ami Hosszú Katinkát övezi

Nyílt levélben válaszolt Pásztory Dóri kétszeres paralimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka nyílt levelére a WMN.hu-n. 

Megírtuk, Katinka nekiment a FINA-nak az új szabálytervezet miatt.

Pásztory szerint

kevesen tudnak vitatkozni Katinkával, mert ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja. Mint például most, amikor a Nemzetközi Úszószövetségen kéri számon a világkupa-sorozattal kapcsolatban hozott változásokat. Jogosak-e a felvetései vagy sem? Vajon hányan tudják ezt megítélni a követői közül? Így információ és tudás híján sokak számára nincs más lehetőség, mint ezt a történetet is beletuszkolni a „magányos hős sportoló vs. gonosz, rosszindulatú (nemzetközi) szervezet” ádáz csatájának skatulyájába, aminek bizony remek közege a mostani magyar közbeszéd. Arról pedig kevesen akarnak tudomást venni, hogy mennyire rontja a közbeszéd helyzetét ez a fajta közlésmód.

Kíváncsi lenne arra, akik lájkolták Katinka bejegyzését, azok közül vajon hányan ásták bele magukat a témába. Meg úgy egyébként hányan vannak, akik tudják miről szól a Katinka-FINA háború.

Pásztory azt írja,

Azzal, hogy korlátozták, hány számban indulhat (tizennyolc helyett négyben), súlyos anyag veszteség éri. Persze nem ez volt az egyetlen, ami ellen felemelte a hangját, mégis igen szembetűnő, hogy mi az a helyzet, ami nyílt levélre készteti a háromszoros olimpiai bajnokot. Nyílt levélre, ami nem igazán hordozza magában a párbeszéd és a diskurzus lehetőségét. Nyílt levél, amit lehet lájkolni, meg megosztani, de vitatkozni vele, kérdéseket feltenni már elég nehéz. Márpedig kérdések lennének.

Mert még egy háromszoros olimpiai bajnok – indulattól és érzelemtől túlfűtött – levelében is lehetnek pontatlanságok, csúsztatások, félinformációk és további magyarázatot igénylő felvetések.

Szerinte miközben Katinka azt hangsúlyozza, hogy “mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek« múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell”, azt vajon saját magára is ért?

Akinek az egyesületével kapcsolatban már többször felvetődött, hogy olyan előnyökhöz jut más klubokkal szemben, amelyek feltételei nem tisztázottak. Persze ezeket lehet(ne) cáfolni, vitatkozni vele, de nem ez történik. Még egyetlen, átkozott nyílt levél sem született emiatt.

– írja.

Hozzáteszi, ettől ő még ugyan úgy drukkol Katinkának, de

elege van a nyílt levelekből, abból, hogy soha nem láthat vele élő interjút, lassan már tévés interjút sem, csak nyomtatott sajtóban megjelent cikket, ahol le lehet ellenőrizni a kérdéseket, és többszörösen át lehet írni a válaszokat.

Elege van a pletykákból, “amelyek valóságtartalmáról egyszerűen nem lehet fogalmunk, mert nincs, aki feltehetné a kényes kérdéseket szemtől szembe.”

Levelét így zárja:

Elegem van, hogy összefogásra szólít fel, amikor neki szüksége van rá, de hallgat, amikor más érdekében kellene felszólalnia.

Elegem van abból az elvakult imádatból, ami őt övezi, és amiért nem lehet beszélni az esetleges hibáiról, nem lehet kritizálni még akkor sem, ha azt nem bántó szándékkal teszi az ember, hanem azért, mert valami birizgálja az igazságérzetét.

Nyíltságot szeretnék már, nem levelet. Amúgy meg: hajrá, Katinka!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik