Sport

Megnyugodhatunk, Hosszú Katinka nem bojkottálja a vb-t

Hosszú Katinkát külföldi úszók is támogatják a FINA elleni harcban, de nem megy el a falig. Egyelőre. A budapesti világbajnokságon úszni fog.

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy Hosszú Katinka saját médiafelületként használja közösségi oldalát. Mindent ott oszt meg az őt szép számmal követőkkel: napi érdekességeket magáról, motivációs üzeneteket és bizony súlyos sportpolitikai üzeneteket is.

Szerdán is ezt tette, amikor kora reggel angol és magyar nyelven is közleményt adott ki, amelyben a FINA világkupa-sorozatának szabályváltozásaira reflektált bővebben.

Este már egyik szponzora, a BiotechUSA rendezvényén tartott motivációs előadást, ott érte utol a Nemzeti Sport. A napilap közlemény okát és idejét firtató kérdésre a háromszoros olimpiai bajnok úgy reagált, hogy amikor a FINA nyilvánosságra hozta a változásokat, arra azonnal reagált, és azóta érett benne ez a történet.

Sok olyan kérdés vetődött fel a nemzetközi úszósportban, amelyekre eddig nem sikerült a FINA-tól választ kapnunk, és remélem, ezután kialakul egy olyan erős összefogás a sportágban, amely után azt mondhatjuk, igen, az úszóknak van egy erős, egységes hangjuk, és megfelelően képviselik az érdekeiket. A szerdai nap folyamán már érkeztek is külföldről támogató visszajelzések. Abban bízom, hogy el tud indulni egy előremutató párbeszéd, és majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

– érvelt Hosszú Katinka.

Az úszónő szerdai közleményében a teniszezőket hozza fel példaként, akik a hetvenes években bojkottálták a wimbledoni bajnokságot. Tény, ennek egy hónappal a budapesti vébé előtt komoly, a nemzetközi szervezetet, a budapesti világbajnokságot fenyegető üzenete van.

Első körben nem mennék el abba az irányba, hogy nekünk bojkottálnunk kell a vébét. Azt szeretnénk, hogy induljon el a párbeszéd, nézzük meg, hány úszó van egyáltalán, akik készek összefogni egy közös képviseletért – ennyiből a teniszes bojkott erős példa volt. Számomra az volt ennek a történetnek a tanulsága, hogy nekik van a legnagyobb hatalmuk. És meg lehet nézni, hová jutottak: ha most, 2017-ben összemérném a tenisz profizmusát az úszáséval, mindenki kiröhögne, de ha visszamegyünk a hatvanas évek végére, látni a hasonlóságot. De nincs veszíteni valóm. Akkor is azt gondolom, hogy az úszás lehetne profibb sport, és sokkal többet tehetnének a versenyzőkért, ha egyedül vagyok ezzel. Legfeljebb ha egyedül maradok, akkor nem lesz párbeszéd és nem lesz változás

– jelezte , az ESPN éves ESPYS, legjobb nemzetközi sportolója szavazásán az atléta Usain Bolt, a labdarúgó Cristiano Ronaldo, az MMA-s Conor McGregor, és a bokszoló Canelo Alvarez mellett ötödikként listára kerülő magyar úszónő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik