Sport

Szász Emese bronzérmes a vívó-Eb-n

Szász-Kovács Emese kikapott az elődöntőben, bronzéremmel fejezte be szereplését a női párbajtőrözők egyéni versenyében, a grúziai vívó Európa-bajnokságon, Tbilisziben.

Szász-Kovács két könnyű győzelem után a nyolcaddöntőben közel állt a búcsúhoz, mivel sokáig nem talált fogást Giulia Rizzin. Az olasz 5-2-re, 9-5-re, majd 11-7-re is vezetett ellene.  A végéhez közeledve azonban a magyar olimpiai bajnok ráérzett a tempóra, pontosan fejezte be akcióit, így fokozatosan felzárkózott, és 12-12-nél egyenlített. A vívóidő lejárta előtt még egyszer megszúrta Rizzit, de nem adták meg a találatot, mondván: ütközött ellenfelével. Némi vita után folytatódott az asszó, majd a ráadásban a magyar párbajtőröző bevitte a győzelmet érő tust. A párharc internetes közvetítése azzal zárult, hogy az olasz vívó a földhöz vágta a sisakját.

A tavaly Eb-bronzérmes Szász-Kovács a negyeddöntőben is megküzdött a sikerért, többször két-három tusos hátrányból kellett visszakapaszkodnia Olena Krivickával szemben. A párharc vége felé többnyire egyenlő volt az állás, majd 12-12 után, amikor már csak öt másodperc volt hátra, az ukrán lerohanta őt – vesztére. Aztán ezt a maradék rövid időben még kétszer megcsinálta, de a magyar párbajtőröző mindkétszer eredményesen állította meg.

Az elődöntőben az orosz Violetta Kolobova volt az ellenfele, akitől nagy csatában kapott ki 15-13-ra. Így bronzérmet szerzett végül.

Szász-Kovács Emese – a riói győzelme előtt – tavaly is bronzérmes lett az Eb-n. Most a magyar küldöttség második dobogós helyét harcolta ki azután, hogy a kardozó Pusztai Liza hétfőn szintén harmadik lett.

A két fordulón túljutott másik magyar induló, Kun Anna a nyolcaddöntőben fejezte be szereplését.

Eredmények – női párbajtőr

a 64 között:
Szász-Kovács Emese-Ana Sel (szerb) 15-9
Kun Anna-Pauline Brunner (svájci) 15-11
Budai Dorina-Monika Sozanska (német) 8-6
Kristina Kuusk (észt)-Mihály Kata 15-11

a 32 között:
Szász-Kovács – Magdalena Piekarska (lengyel) 15-8
Kun – Niki-Katerina Szidiropulu-Krisztodulu (görög) 15-9
Ewa Nelip (lengyel)-Budai Dorina 14-13

a 16 között:
Szász-Kovács – Giulia Rizzi (olasz) 13-12
Nelip-Kun 15-13

negyeddöntő:
Szász-Kovács – Olena Krivicka (ukrán) 15-12

elődöntő:
Violetta Kolobova (orosz) – Szász-Kovács 15-13

Fotó: MTI/EPA/Leonardo Munoz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik