Sport

Tíz évre kitiltottak egy lengyel hegymászót a nepáli hegyekből

A 49 éves Janusz Adam Adamski a tibeti oldalról jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára az idei szezonban, eközben azonban belépett Nepál területére is, amelyhez nem volt engedélye. Mivel a hegymászó nem kért engedélyt a nepáli hatóságoktól, és nem fizette be a kötelező díjat sem, a nepáli idegenforgalmi hivatal illetékesei kitiltották tíz évig a lengyel hegymászót.

Egy hasonló eset már előfordult májusban, akkor a dél-afrikai származású, de Amerikában élő Ryan Sean Davyt kapták rajta, hogy engedély nélkül tart a Mount Everestre, és kiderült, hogy ő sem fizette be a mászásért a 11 ezer dolláros (3 millió forintos) kötelező díjat.
Davy azzal védekezett, hogy nem tudta összegyűjteni az expedíciójához szükséges összeget. Az őrizetbe vett férfit végül 10 dolláros (2700 forintos) büntetéssel elengedték.

Adamski 12 éve már feljutott a világ hatodik legmagasabb csúcsára, a Mount Everesttől húsz kilométerre fekvő, 8201 méter magas Cso-Ojura. Az idei mászószezonban áprilisban és májusban több mint 600 ember akart feljutni a Mount Everestre, közülük öten életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik