Sport

Sétányt és szobrot avattak Kolonics György tiszteletére

Kolonics György 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el a hivatalos jelentés szerint természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt. A csepeli önkormányzat javaslatára a Fővárosi Közgyűlés május 10-én döntött arról, hogy a Kis-Duna parti sétány Csepelen a jövőben a tragikus körülmények között elhunyt Kolonics György nevét viselje.

A vasárnapi ünnepségen, amelyet a legendás sportoló születésének 45. évfordulóján tartottak, a kétszeres olimpiai és 15-szörös világbajnok kenus bronzszobrát is felavatták. Az ünnepségen beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megbízott főtitkára.

Szívszorító, mert egy nagyon fiatalon elment kiváló sportolóra emlékezünk, de egyben méltó is, mert a sportág egyik legendájáról van szó.

– emlékezett Kolonics Györgyre versenytársára Fábián László.

Fotó: MTI.hu

Kolonics György szülei Németh Szilárd országgyűlési képviselővel és Borbély Lénárd polgármesterrel közösen leplezték le a Kolonics sétány névtábláját, majd az emlékezők Schmitt Pállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjával, a MOB tiszteletbeli elnökével, volt köztársasági elnökkel avatták fel a 36 éves korában elhunyt sportember bronzszobrát.

A csepeli önkormányzat által alapított Kolonics György Sport Érdemérmet – amelyet azok a sportolók kaphatnak, akik kiemelkedő teljesítményt értek el, eredményükkel hozzájárulnak Csepel hírnevének öregbítéséhez és segítik a helyi sportélet fejlődését – a kajakozó Nagy Flóra, az öttusázó Simon Sarolta és kick-boxos Veres Roland vehetett át Borbély Lénárdtól és Németh Szilárdtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik