Sport

Kajak-kenu-vk: minden döntőben lesz magyar hajó

Hufnágel Tibor (Array)
Hufnágel Tibor (Array)

Minden szombati döntőben lesz magyar hajó a szegedi kajak-kenu világkupán: a péntek délutáni középfutamok után eldőlt, hogy a legtöbb döntőben mindkét hazai egység vízre szállhat, ez alól mindössze három szám, a férfi K-1, K-2 és C-2 1000 méter kivétel, ezekben egy magyar jutott be a legjobbak közé.

A tavaly már az ötkarikás játékokon is bemutatkozó, 19 éves algyői kajakos, Kopasz Bálint az előfutam-győzelem után a második pályáját is magabiztosan uralta 1000 méteren, ha a végén nem enged ki, az övé lett volna a legjobb időeredmény az olimpiai és világbajnokokat felvonultató mezőnyben. A másik magyar, Németh Viktor Máté ugyanakkor hetedik helyével nem tudott A döntős helyet kiharcolni.

A kenus Vasbányai Henrik is megnyerte középfutamát egy kilométeren, míg Kiss Tamás az elrontott rajt után nagyot küzdve a második helyen ért célba, s ez még éppen automatikus finálés indulást ért.

Női K-1 500 méteren Vad Ninetta nem volt egyszerű helyzetben, mert az új-zélandiak klasszisával, Lisa Carringtonnal került egy futamba. Simon Miklós tanítványa 400 méterig uralta a versenyt, de a végén a nagy vetélytárs megelőzte, sőt, Vad majdnem a második helyet is elpuskázta.

A női kenu egyesek 500 méteres középfutamai során Balla Virágot a kanadai Katie Vincent, Devecseriné Takács Kincsőt pedig az ukrán Ljudmilla Luzsan utasította maga mögé, de mindkét magyar ott lesz a döntőben.

Takács Kincső (Array)
Fotó: MTI

A férfi K-2 500 méter harmadik középfutamában egymás melletti pályára került Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert, valamint Tóth Dávid és Bán Kristóf párosa. Az első 250 métert egyértelműen Tóth Dávidék uralták, a vége azonban Hufnágeléknek sikerült jobban, s minimális különbséggel megnyerték a futamot – de mindkét egység bekerült a döntőbe.

Férfi K-2 1000 méteren csak egy magyar hajóért lehet majd szorítani, Doba Richárd Alfréd és Gacsal Ákos párosa ugyanis csak a hatodik lett középfutamában. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és társa, Bárdfalvi Márk párosa is nehéz helyzetbe került, mert bár sokáig vezetett a legerősebb futamban, végül a harmadik helyen ért célba, s így legjobb harmadikként jutott a döntőbe. Idejük az egész középfutamos program harmadik legjobb ideje volt ebben a számban.

Férfi C-2 1000 méteren az újpestiek fiatal párosa, Lelovics Dávid és Dóri Bence Balázs a nyolcadik lett középfutamában, a másik magyar egység, Korisánszky Dávid és Mike Róbert viszont második helyével bejutott a fináléba.

A pénteki versenynap a 200-as és további 500-as előfutamokkal zárult, ezek közül csak női K-2 200 és női C-2 200 méteren lehetett egyenes ágon a vasárnapi fináléba jutni. A kajakosoknál Kiss Blanka és Malcsiner Eszter, illetve Hagymási Réka és Szabó Ágnes is élt a lehetőséggel, előbbi egység első, utóbbi második lett előfutamában, így kihagyhatja a szombati középfutamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik