Sport

Klein Dávid a halálzóna felé tart

Ha az időjárás, a jó szerencse, Klein Dávid ereje, lelki kitartása is úgy akarja, péntekre virradóra első magyarként oxigénpalack használata és társ nélkül feljut a föld legmagasabb pontjára.

Magyar Everest Expedíció 2017 két mászója kedden elérte a 6500 méteren lévő kettes tábort, de Suhajda Szilárd éjszaka rosszul lett és végül úgy döntött, hogy visszafordul.

Klein Dávid ezért egyedül folytatta útját és szerdán elérte a hármas tábort (C3: 7200 m). Így a csütörtöki napra kitűzött utolsó előtti cél, hogy feljusson a Déli-nyeregben (kb. 8000 m), a négyes táborban felállított sátrához.

Ez a tábor már a halálzónában, nyolcezer méteres magasságban van, ahol a normál, tengerszinten élő ember számára megszokott oxigénmennyiségnek csak a negyede áll a mászó rendelkezésére.

Éppen ezért sokat nem is lehet itt tartózkodni. Ha minden jól megy, Klein Dávid amint eléri a sátrát, pár óra pihenés után már késő este továbbindul, és ha az időjárás, a jó szerencse és az ereje, lelki kitartása is úgy akarja, péntekre virradóra első magyarként oxigénpalack használata nélkül jut fel a föld legmagasabb pontjára.

A Déli-nyeregig az utat a következő szakaszokra lehet osztani: hosszú havas emelkedő, majd hosszú, havas (unalmas) traverz a Sárga-padokig, maga a Sárga-pad, ami egy izgalmas, meredekebb és sziklás haránt menet, majd újabb (kicsivel rövidebb, de semmivel sem kevésbé unalmas) havas ferde traverz következik a Genfi-sarkantyú nevű fekete, sziklás bástyáig. Maga a Genfi-sarkantyú lélegzetelállító, a kiszállás olyan, mintha a kék égbe másznánk bele: látszik odafent egy oromfal, három meredek utolsó lépés, majd felette Semmi. Ott lehet a Déli-nyereg

– írta Dávid a naplójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik