Sport

Klein és Suhajda elindult a Mount Everest csúcsára

A magyar hegymászók május 23-án nepáli idő szerint hajnali három órakor elhagyta az alaptábort. Ezzel elindult a csúcstámadás.

A két hegymászó oxigénpalack nélkül közelítik meg a világ legmagasabb csúcsát. Előbb 6400 méteren, majd 7200 méteren lévő táborokban pihennek meg, majd miután elérték a négyes tábort, néhány óra pihenés után, még aznap este elindulnak a végső csúcstámadásra.

Kifogytam a szavakból. Minden idegszálammal a csúcsmászásra koncentrálok. Az izgatottságtól már aludni is alig tudok. Előttünk az utolsó, a csúcsmászó kör, a mindent eldöntő napok, a lehetőség: igaz, megfelelő időjárásablakról aligha beszélhetünk. De még így is: most jött el az idő! Közeledik a vége…

– írta Suhajda Szilárd az indulás előtt.

Klein Dávidék március 27-én utaztak ki Nepálba. Az Everest 5643 méteren fekvő alaptáborába másfél héttel később érkeztek meg. Az alaptáborból összesen három akklimatizációs kört tettek meg, legutóbb 8 ezer méterig másztak. Ez után visszatértek az alaptáborba, hogy innen induljanak neki az utolsó körnek, a csúcstámadásnak. Várhatóan pénteken érik el a 8848 métert a Föld legmagasabb pontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik