Sport

Leverte Klicskót, a következő áldozatát vadássza Joshua

Szombaton este, a Wembleyben, 90 ezer néző előtt rendezték az év bokszmeccsét. Annyiszor elsütötték már ezt a jelzőt, hogy lassan elkopik, de ezúttal a hatalmas várakozást egy tényleg jó összecsapás követte, Anthony Joshua a 11. menetben győzte le technikai KO-val Vlagyimir Klicskót. Megvédte a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú világbajnoki címét, illetve megszerezte a Boksz Világszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) vb-öveit.

Joshua ezzel egyértelműen a súlycsoport új királya lett. Most viszont napokkal a nagy győzelem után adja magát a kérdés: mi lesz ezután? A lehetséges ellenfeleket vettük sorba.

Vlagyimir Klicsko

Fotó: Europress

Az biztos, hogy a világ egy visszavágót akar.

Egyfelől mert fantasztikus volt a szombati címmeccs. Illetve a 41 éves Klicsko nagyon jól bunyózott, pályafutása során először padlóra küldte Joshuát, és a találkozó összképe alapján közelebb állt a győzelemhez, már ha elment volna pontozásig a csata.

A nehézsúly egyeduralkodója azt mondta, még nem döntött, nem akar elkapkodni semmit. Az idő viszont nem neki kedvez, úgyhogy hamarosan el kell határoznia magát. Opciós joga van a visszavágóra.

Így győzte le Joshua Klicskót:

Tyson Fury

Fotó: Getty Images

Fury baby, merre vagy?

Tette fel a kérdést a ringben Joshua. Ezzel csak jelezte a 18 éves Gipsy Kingnek, eljutott hozzá az üzenet, hogy szívesen összecsapna vele egy brit belháborúban. Tyson Fury válaszolt is, benne lenne a táncban. Csakhogy:

„Mérföldekre van attól, hogy újra küzdjön. Katasztrofális fizikai állapotban van, nincs még versenyzői engedélye sem”mondta Eddie Hearn, Joshua promótere azzal kapcsolatban, hogy lesz-e meccs Fury ellen. Azaz lehet, de nem a közeljövőben.

Fury Klicsko ellen olyan teljesítményt nyújtott, ami alapján simán esélyes lenne egy Joshua elleni győzelemre is. De nem bokszolt 2015 novembere, Klicsko legyőzése óta, le is mondott idő közben a címeiről. Azóta bevallotta, hogy mániás depressziós, ezét iszik és drogozik, most épp próbál egyenesbe jönni. A friss képeit elnézve 20-25 kiló plusszal küzd, a kokainozás miatt pedig versenyengedélye sincs, úgyhogy tényleg elég távolinak tűnik a Joshua-Fury bunyó.

Sanszosabb, hogy neki előtte kellene még egy visszatérő mérkőzés.

Deontay Wilder

Fotzó: Europress

Adná magát egy összecsapás a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú bajnokával, az amerikai Deontay Wilderrel. A 31 éves bokszoló ott is volt szombaton a Wembleyben, testközelből nézte végig a súlycsoport két nagyágyújának mérkőzését, üzent is Joshuának:

ne kényelmesedjen el, mert szemmel tartja.

El lehet képzelni, hogy mekkora felhajtás lenne, ha egy amerikai lenne Joshua következő ellenfele. A 38 profi meccséből 37-et kiütő Wilder ugyanakkor Angliában még nem akkora név, ahogy Fury esetében, úgy nála is egy megelőző gála a lehetséges opció.

Tony Bellew

Fotó: Europress

Például  a brit Tony Bellew ellen, aki 2016 novemberében kiütötte a ringből is David Haye-t. A 34 éves ökölvívó eredendően cirkálósúlyú, de a Haye elleni találkozót már nehézsúlyban rendezték.

De az sem kizárt, hogy Bellew Joshuára pályázik.

A nehézsúlyban való fellépése felülmúlta a várakozásokat, ráadásul ugyanannál a promóterirodánál van, mint honfitársa. Ez mindenképpen egy érdekes találkozó lenne, brit földön pedig borítékolhatón nagy szenzáció. Persze az is lehet, hogy a promóteriroda összeugrasztja Wilderrel.

Joseph Parker

Fotó: Europress

A még csak 25 éves új-zélandinak is ólomból van az ökle, 22 profi mérkőzését mind megnyerte, 18-at kiütéssel. Övé most a Bokszvilágszervezet (WBO) nehézsúlyú öve. Ő neki pont most jön az első címvédő meccse, a román Razvan Cojanu lesz az ellenfele. Joseph Parkerről nem lehet azt mondani, hogy világhírű lenne, az edzője nem félti:

Hiszem, hogy olyan bokszoló, aki igenis kellemetlen helyzetbe hozná Joshuát.

Kubrat Pulev

Fotó: Europress

A bolgár Kobra épp a múlt héten verte egyhangú pontozással az amerikai Kevin Johnsont, így az IBF-nél meg is van a joga arra, hogy kihívja a világbajnokot. Akit ugye Anthony Joshuának hívnak.

Hivatalos: bárki is nyeri a Joshua-Klicsko meccset, annak bokszolni KELL Pulevvel, vagy megfosztják az övétől!

Ezt Hearn is elismerte, hogy előfordulhat. Kubrat Pulev öt győzelemnél tart azóta, hogy Klicsko ellen elszenvedte karrierje eddig egyetlen vereségét, még 2014-be. Rutinos, képzett, ugyanakkor nem egy kaliber Joshuával, nem biztos, hogy megérné a britnek ez a mérkőzés.

Olvasói sztorik