Sport

Drámai trónfosztás: kupagyőztes a Fradi női kézicsapata

Végig a Ferencváros vezetett a Győr ellen a Magyar Kupa kecskeméti döntőjében, de az utolsó másodpercben egyenlített Amorim. A büntetőknél épp ő hibázott.

Egy év kihagyás után ismét Fradi-Győr döntőt rendeztek a nők kupasorozatában. A győriek nagyon lazán verték a debrecenieket, míg a Fradi a Dunaújvárost verte meg. A bajnokságban legutóbb a Népligetben döntetlent játszott a két csapat, most mindenképpen dűlőre kellett vinni a dolgot.

A Győr 12, a Fradi 11 alkalommal volt kupagyőztes korábban, Ambros Martin csapata sorozatban 12-szer lett első. Ötször futottak össze a fináléban, mindannyiszor a győriek nyertek.

Hatalmas tempóban kezdődött a meccs, és kiváló hangulatban, pedig a négyes döntőt semleges helyszínen, a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban rendezték. A Ferencváros vezetett először minimum két góllal, Szucsánszky lövésével 4-2-re. A Fradinak egyébként nem kezdődött jól a délután, hiszen a bemelegítésnél megsérült Zácsik Szandra.

A 10. percben 6-6 volt az állás, majd Grimsbö kapusnak és Grootnak hála 7-6-nál először volt az előny a Győrnél. Kisvártatva Pena góljával már 8-7-re a Fradi ment, parádés meccset figyelhettünk, Bíró Blanka is elkezdett nagy védéseket bemutatni. Grimsbö helyére Kiss Éva állt be a Győrnél, taktikai szempontból sem volt piskóta ez a csúcsrangadó.

10-7-nél már hárommal vezetett a Ferencváros, Schatzl nagyon élt a meccsen. 11-8-nál Jovanovicsot állították ki két percre, Elek Gábor, a Fradi vezetőedzője sárga lapot kapott reklamálásért. Kihasználta az emberelőnyt az ETO, egy gólra feljött (11-10).

A 24. percben Jovanovic egymás után kétszer is betalált, így megint hárommal járt előrébb a Ferencváros, 15-12-re vezettek a fővárosiak. Kicsit kapkodott a Győr, amely a félidő második szakaszában ismét Grimsbőt szerepeltette a kapuban.

Kecskemét, 2017. április 2.
Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo Hungaria (b) és Eduarda Amorim, a gyõri Audi ETO játékosa a nõi kézilabda Magyar Kupa döntõjében a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban 2017. április 2-án.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

16-15-ös Fradi-előnynél Ambros Martin kért időt, mindez a 29. percben történt, nyilván fontos volt, milyen eredménnyel mennek a csapatok a szünetre. Ejtéssel próbálkozott, Bíró védeni tudott, és bár volt még idő egy FTC-akcióra, maradt az egygólos előny a fővárosiak javára.

Kim Rasmussen, a női válogatott szövetségi kapitánya a nagyszünetben azt mondta az M4 Sport riporterének, hogy csodálatos mérkőzést láthatunk, amelyen a támadások kiválóak, a védekezésen viszont még van javítania a két csapatnak. Ez dönthet majd a második félidőben, de egy biztos, ez a találkozó, a két szurkolótábornak is hála a kézilabda ünnepe.

Nos, fordulás után egy kivédett Görbicz-lövéssel folytatódott a csata, majd Amorim lőtt, ő már pontosabban, egyenlő (16-16)! Nagyjából 10 másodpercig volt iksz, Szucsánszky juttatta ismét a Ferencvárost előnyhöz. Görbicz aztán helyretette a hibát, Bíró kidobását fülelte le, és értékesítette aztán az ebből fakadó ziccert.

Rendre az FTC szerzett vezetést, így a győrieknek kellett folyamatosan reagálni, ez egy idő után nem lehetett könnyű. A 2. félidő 8. percében 20-18-ra vezetett a Ferencváros, Amorim vesztett labdát előtte. 21-19-nél Mörk hibázott büntetőt, fejben nem tűnt maximálisan koncentráltnak a Győr – Schatzl viszont emberhátrányban cunderrel lőtt gólt (22-19).

A második félidő 19. percében ismét egyenlő volt aztán az állás, szép lassan feljött a Győr (23-23), megjósolhatatlan volt a vége. Főleg azért, mert megint gyorsan kettő lett a differencia a Fradi javára, ekkor már az utolsó tíz percen belül jártunk.

Görbicz és Bódi jött aztán, 25-25 állt a táblán, de a Győr egyszerűen képtelen volt átvenni a vezetést. Szucsánszky Kiss Éva lábai között talált be, majd a Győr eladta a labdát. Görbicz szélről hibázott, Szucsánszky viszont nem, a végső hajrához érkezve megint kettővel vezetett a Ferencváros.

Két és fél perccel a vége előtt időt is kért Martin mester. Görbicz 7 méteresből hozta közelebb csapatát, de Kovacsics Anikó lazán besétált a védők között, 29-27. 1:10-zel a vége előtt megint büntetőhöz jutott az ETO, Bíró Blanka kivédte Görbicz hetesét. Amorim átlövésből csak betalált, fél perccel a vége előtt Elek Gábor időt kért.

A Fradi nem tudta befejezni az akciót, ellenben az utolsó másodpercben Amorim egyenlíteni tudott, 29-29. Egyszer sem vezetett a Győr a meccsen, de kiharcolta a hétméteres-párbajt.

S akkor jöttek is a büntetők:

Kovacsics Anikó bedobta (30-29 a Fradinak)
Mörk is bedobta (30-30)
Szucsánszky értékesítette (31-30)
Amorim lövését kivédte Szikora Melinda (31-30)Schatzl bedobta (32-30)
Groot is (32-31)
Jovanovic bedobta (33-31)
Tomori nem hagyta ki (33-32)
Pena bedobta, kupagyőztes a Ferencváros (34-32)!

2003 után nyert ismét a Ferencváros Magyar Kupát, ezzel utolérte a Győrt és a Vasast, ez a három klub tudott 12-12 alkalommal kupát nyerni.

A Magyar Kupa bronzérmét a Debrecen szerezte meg, miután hat góllal megverte a Dunaújvárost.

Eredmények – Tippmix Török Bódog női Magyar Kupa:

Döntő:

Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungaria 32-34 (15-16, 14-13, 7 méteresekkel: 3-5)

A bronzéremért:

Debreceni VSC-TVP – Dunaújvárosi Kohász 30-24 (14-11)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik