Sport

Ha Párizson múlik, a NOB nem szívatja meg Magyarországot

A 2028-as olimpia megrendezése nem opció a négy évvel korábbi játékokra kandidáló Párizs számára – jelentette be a francia főváros pályázatának vezetője kedden.

“Most vagy soha. Nem fogunk visszatérni 2028-ban” – hangsúlyozta Tony Estanguet.

A szlalomkenuban háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia hozzátette, nem ellenzik azt az elgondolást, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberi kongresszusán ne csupán a 2024-es, hanem a 2028-as játékok odaítéléséről is döntsön, ám a későbbi időpont nem megfelelő számukra.

A mi tervünk csak 2024-ben megvalósítható. Nem tudjuk elfogadni 2028-at.

Mindez azért érdekes, mert korábban a Los Angeles-i pályázók is tettek olyan utalásokat, mely szerint ők is csak a 2024-es rendezést fogadják csak el, azaz náluk is amolyan most vagy soha felfogás van érvényben.

Thomas Bach, a NOB elnöke korábban úgy fogalmazott, lehetséges, hogy egyidejűleg ítélik oda a két nyári olimpia rendezését, mégpedig azért, hogy megőrizzék “a két kitűnő pályázatot”, azaz a párizsi és a 2024-es játékokért még versenyben lévő Los Angeles-i kandidálást. A NOB végrehajtó testülete munkacsoportot is létrehozott azzal a céllal, hogy javaslatokat dolgozzon ki az olimpiák odaítélésének módosítására.

A 2024-es olimpia rendezési jogáért eredetileg érdeklődők, jelentkezők közül négyen visszaléptek. Budapest idén március 1-jén döntött arról, hogy visszavonja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát, előtte pedig Boston, Hamburg és Róma szállt ki a versenyből. Ugyanakkor a Budapesti Olimpiai Mozgalom máris azért kampányol, hogy Budapest pályázzon a 2028-as játékokra, de ha végbemegy Bach ötlete, akkor azt máris bukjuk.

A 2024-es helyszínkijelölés szeptember 13-án, Limában lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik