Sport

Mobiltelefonból készül Hosszú Katinka tokiói aranya

Hosszú Katinka arról számol be facebook oldalán, hogy éppen Nizza felé tart, ahol hétvégén minden bizonnyal újabb féltucat érmet nyer. Elhivatottságát, kitartását látva mi már most megelőzzük számára a 2020-as olimpiai indulást, sőt újabb aranyakat, ezüstöt, vagy bronzot várunk tőle.

Azt is reméljük, hogy Rióhoz hasonlóan több sportolónk is medállal a nyakában száll majd le a Tokióból a Liszt Ferenc repülőtérre beguruló aranygépről.

Ezért nem árt, ha versenyzőink tudják, hogy tulajdonképpen mi is lóg majd a nyakukban: használt mobiltelefont és egyéb kiselejtezett háztartási elektronikai eszköz maradványai. 

A japán állam ugyanis arra kéri lakóit, hogy régi telefonokat és kiselejtezésre váró elektronikai eszközöket adományozzanak a a Tokio 2020 szervező bizottságának, mert újrahasznosítással gyűjtenék össze az érmek előállításához szükséges arany, ezüst és bronz mennyiséget a 2020-as olimpiai játékokra.

A projekt célja a fenntarthatóság növelése és a költségek csökkentése. A föld forrásai kimerülőben vannak, van egy terhelhetőségi határa. Az újrahasznosítással a környezetünket védjük. Ráadásul ez lehetővé teszi, hogy a japán emberek személyesen is közreműködjenek az arany, ezüst és bronzérmek létrehozásában

– mondta a Tokyo 2020 sportigazgató, Koji Murofushi a bbc.com-nak.

A szervezők áprilistól gyűjtődobozokat helyeznek el az irodaházakban és a távközlés üzletekben, amelyek addig maradnak ott, amíg a szükséges nemesfémmennyiség összegyűlik.

 

Hogyan működik az e-hulladék újrahasznosítás?

A kiselejtezett elektronika termékek, úgymint az okos telefonok és táblagépek kis mennyiségben értékes és ritka fémeket tartalmaznak – platinát, palládiumot, aranyat, ezüstöt, lítiumot, kobaltot és nikkelt.

A háztartási gépek, a hűtők és a klímaberendezések is tartalmaznak értékes, ritkább fémeket, valamint a nemesfémeket – vasat, rezet, ólmot és cinket.

A begyűjtött termékeket egy újrahasznosítással foglalkozó vállalat dolgozza fel, kémiai folyamatokkal választja szét a bennük rejlő különböző fémeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik