Sport

Usain Bolt elveszíthet még egy olimpiai aranyérmet

A szerda bombahíre az volt, hogy elvették a jamaicai 4×100-as váltójának pekingi aranyérmét, a négyes egyik tagja, Nesta Carter ugyanis doppingolt. Ez a doppingminták újravizsgálása során derült ki, Trinidad és Tobago lett így a győztes, Japáné lett az ezüst, Brazíliáé a bronz.

A döntés miatt ugrott Usain Bolt tripla triplája (eredetileg Pekingben, Londonban és Rióban is megnyerte a 100 és a 200 gyorst, valamint tagja volt a győztes 4×100-as váltónak), akit már tavaly kérdeztek erről, amikor felmerült a gyanú, hogy Carter doppingolhatott.

Szívfacsaró lenne, ha bekövetkezne, az ember éveken keresztül dolgozik megfeszítve azért, hogy aranyérmeket nyerjen. De ez sajnos ilyen dolog, ha vissza kell adnom az aranyérmem, akkor megteszem. Nem fog gondot okozni

– mondta akkor a Jamaica Observer cikke szerint.

Veszélybe kerülhet ugyanakkor még egy olimpiai aranyérme. A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) ugyanis újravizsgálja Carter más versenyeken is leadott mintáját. Ő tagja volt a 2012-ben aranyérmes váltónak is, amely világrekorddal lett olimpiai bajnok.

De futott a 2011-es, a 2013-as és a 2015-ös világbajnoki döntőben is, Jamaica ezeken is egytől egyig megnyerte a váltókat. (Fotó: Getty Images Hungary/AFP/Olivier Morin)

Carter fellebbez az ítélet ellen

A nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbez a 2008-as pekingi olimpiáról való kizárása ellen Nesta Carter. 31 éves sprinter személyesen még nem reagált, ügyvédje ugyanakkor bejelentette, hogy a CAS-hoz fordulnak.

Azt már tavaly nyáron lehetett tudni, hogy Carter pekingi mintájának újraelemzése pozitív eredménnyel zárult, a szakemberek a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak a vizsgálatok során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik