Sport

Budapest neve toplistás

Budapest neve szerte a világban hosszú ideje különösen jól cseng a futók számára. A számadatok alapján a külföldi turisták a Szigetfesztivál és a Forma-1-es futam mellett leginkább a futók versenyeit tartják a legvonzóbb budapesti programoknak.

A Budapest Sportiroda (BSI) szervezte futóversenyek belföldi és külföldi turisztikai potenciáljuk révén a főváros egyik kiemelt eseménysorozatává váltak az elmúlt három évtizedben. A résztvevők száma évről-évre dinamikusan növekszik, így 2016-ban a BSI öt legmarkánsabb budapesti futóversenyének teljes nevezői létszáma már megközelítette a 100 ezer főt.

Tavaly 21000 külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a három kiemelt nemzetközi esemény (Telekom Vivicittá Félmaraton, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton) alkalmával,

  • átlagosan 3.2 napot töltve fővárosunkban,
  • ami összesen 68000 vendégéjszakát „hozott” a turizmus konyhájára,
  • míg a futók teljes költése elérte a 3 milliárd forintot.

Tavaly a BSI három csúcseseményére 96 országból érkezett nevezés. A legérdeklődőbb nemzetek toplistáján az első hat helyen a korábbiakhoz képest nincs változás: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Lengyelország vezetik a sort, de jelzés értékű, hogy 2010-hez képest – 20 ezer -Budapesten több, mint háromszorosára nőtt a külföldi futók által lefoglalt vendégéjszakák száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik