Sport

Szinte mindenki felajánlotta lemondását az úszószövetség új elnökének

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 01. 12. 14:11

Két elnökségi tag már távozott is, van, akivel további egyeztetéseket folytat, míg Hosszú Katinkával karácsony előtt találkozott életében először Bienerth Gusztáv. Először tartott sajtótájékoztatót Gyárfás Tamás utódja.
Korábban a témában:

A vasárnapi közgyűlés óta nemcsak új elnöke van a Magyar Úszó Szövetségnek, hanem szándékaim szerint új időszámítás is kezdődik

– kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Bienerth Gusztáv, akit kétszeri titkos szavazással választottak a szövetség élére.

Mint fogalmazott, az általa bemutatott programot több, mint száz úszásban érdekelt vezetővel, sportolóval vitatta meg, hat városban tartott tájékoztató fórumot.

Ennek főbb elemei a következők:

  • a Magyar Úszó Szövetségben a szakmai kérdések, az irányítás és a menedzsment szétválasztása;
  • a tervezés alapja az éves szakmai tervezés kell, hogy legyen;
  • a szakma határozza meg a prioritásokat, és ehhez kell kapcsolódnia a pénzügyi, gazdasági tervezésnek, nem fordítva, a kettő egyensúlyát megteremtve;
  • a szövetség elnöksége negyedévente internetes fórumon válaszol valamennyi tagszervezet kérdéseire;
  • világos, átlátható támogatási rendszer kidolgozása;
  • szolgáltató szövetség kialakítása.

Bienerth Gusztáv első munkanapján találkozott a leköszönő Gyárfás Tamással. Megkezdték az átadás-átvétel folyamatát, és egyeztettek a további együttműködésről. Közösen fognak elutazni a svájci Lausanne-ba, a FINA és a LEN székhelyére, ahol bemutatkozik a nemzetközi vezetőknek az új elnök.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Bienerth Gusztáv hétfő óta találkozók sorozatát folytatja az elnökségi tagokkal. Ketten a szerdai nappal lemondtak, a személyekről január 25-én adnak tájékoztatást. Bienerth kiemelte, szinte mindenki felajánlotta a lemondását egyfajta gesztusként, köztük dr. Sós Csaba szakmai alelnök, de ezt Bienerth nem fogadta el, megerősítette pozíciójában.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Az új elnök a társszövetségek irányítói közül elsőként Kemény Dénessel vette fel a kapcsolatot. Megállapodtak, hogy megfelelő időben együttes elnökségi ülést tart a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség, talán a történelem során először.

A kormánybiztos bejelentette, hogy pénzügyi, gazdasági és jogi átvilágítás kezdődik az elkövetkező napokban. Kifejtette, ő a gazdasági életből, azon belül is a pénzügyi tanácsadás, könyvvizsgálat világából érkezett.

Fontosnak tartom, hogy a felelősségi viszonyok világosak legyenek. Látni kell, melyek az örökölt ügyek, melyek azok a kérdések, amelyek ismerete fontos számomra, hogy ezt a munkát el tudjam látni. Egy ilyen helyzetben kell egy vonalat húzni, hogy mit vettem át.

Bienerth kérdésre válaszolva elmondta, találkozott Hargitay Andrással, és abban állapodtak meg, hogy a január 25-i elnökségi ülésen áttekintik a szövetségi kapitányi rendszert. Jelenleg három megoldás elképzelhető:

  • marad a három szövetségi kapitány
  • a három helyett lesz egy
  • nincs szükség ilyen struktúrára.

A szövetség tehát előbb a szerkezetről dönt, utána beszélik át a személyi kérdéseket.

Bienerth Gusztáv elárulta, karácsony előtt találkozott életében először Hosszú Katinkával, a Gyárfás Tamás elleni mozgalom kirobbantójával. A közeli napokban tervezi a vele való egyeztetést, miután az összes elnökségi taggal befejezte a kétoldalú egyeztetéseket.

A témához kapcsolódóan közölte, hat hónappal a riói olimpia után tesz róla, hogy feltüntessék Hosszú Katinka nevét az olimpiai bajnokok márványtábláján

Kiss Lászlóval még nem egyeztetett, talán a január 25-i elnökségi ülésen lesz rá lehetősége. Tudomása szerint a volt úszókapitány papíron a mai napig az elnökség tagja, de az ügye kirobbanása óta nem szokott megjelenni eseményeken.

Mint köztudott, a Dagály Úszókomplexum építésével és a Császár-Komjádi felújításával úszóink edzési lehetőségei igencsak leszűkültek a fővárosban. Emiatt fordulhatott elő, hogy amikor Hosszú Katinka átköltözött a Komjádiból a Tüskecsarnokba, mintegy 200 úszó járt pórul, mert egyik pillanatról a másikra át kellett alakítani a programjukat.

Ezzel kapcsolatban Bienerth Gusztáv arról számolt be, jövő hét szerdán Scheer Sándorral, a Market Zrt. vezérigazgatójával együtt járják be a Dagályt. A legfontosabb kérdés most az, hogy a bemelegítő medencét mikor tudják átvenni, de bővebb információval egyelőre ő sem tudott szolgálni.

Ha túljutunk az építkezések fázisán, ilyen jellegű probléma évtizedekig nem lesz Budapesten

– jelentette ki.

Arra a kérdésre, más teendői mellett mennyire tud majd az úszósport vezetésére koncentrálni, úgy felelt, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpiai pályázat alelnöke ideje 100 százalékában, Magyarország kormánybiztosa a turizmus állami irányításával az ideje 100 százalékában és a Magyar Úszószövetség elnöke ideje 100 százalékában.

Sokat kell dolgozni, jól kell dolgozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.