Sport

Szexuális zaklatástól hangos a tornasport

Amerikában az Indianapolis Star és a USA Today kezdett közös nyomozásba és döbbenetes megállapításokat tett: példátlan számú bűnesetet tártak fel.

Az IndyStar már egy ideje kutakodik a témában, és több óriási botrány is kirobbantott: legutóbb Larry Nassart, az amerikai válogatott és a Michigan State University volt sportorvosát vádolták meg kiskorúak elleni szexuális zaklatással.

A legfrissebb tényfeltáró írásukban húsz évre visszamenőleg vizsgáltak át rendőrségi aktákat és döbbenetes számú, 368 olyan esetet találtak, amikor tornász, vagy annak hozzátartozója jelentett be szexuális bűncselekményt.

A Magyarországot megrázó bő ötven évvel ezelőtti Kiss László és társai ügy eltörpül azokhoz képest, amilyeneket az IndyStar rendőrségi dokumentumokkal támaszt alá.

A lap edzők sorát nevezi nevén. A cikkből kiderül, az aberrált elkövető edzők olykor hatéves gyerekeket fotóztak meztelenül, vagy ott van Marvin Sharp esete, egy 12 éves tornászlányt molesztált. Sharp, akit 2010-ben az év tornaedzőjének választottak meg, amúgy 2015-ben öngyilkos lett a cellájában, miután négyrendbeli gyerekmolesztálás, gyermekek elleni szexuális bűncselekmények és gyermekpornográfia birtoklása miatt vád alá helyeztek .

Egy másik dokumentum szerint az egyik texasi, magas presztízsű tornaiskola edzője 14 éves versenyzőjével „egy éven keresztül szinte naponta létesített szexuális kapcsolatot.

Jeffrey Bettman más eszközhöz folyamodott, ő titkos kamerákat helyezett el oregoni és kaliforniai tornatermek öltözőiben, és 49 tornászról 469 meztelen videót és több ezer meztelen fotót készítette. Ő éppen ezért már 25 éves börtönbüntetését tölti.

A lap úgy fogalmaz, a 368 eset is döbbenetes szám, de minden bizonnyal meg sem közelíti a tényleges esetek számát, lévén az ilyen típusú bűncselekményeknél igen magas az elhallgatott esetek száma.

 

Az amerikai tornaszövetség, a USA Gymnastics amúgy tesz erőfeszítéseket az ügyben, például közzétett egy nyilvánosan elérhető tiltólistát, ahol annak a 110 magukat szakembereknek valló edző neve szerepel, akiket hasonló okok miatt már száműztek a szövetség kötelékéből.

(Fotó: europress, illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik