Sport

Mi van itt? Kajak-kenuban is elnökcsere

Az olimpiai ciklust lezáró tisztújító közgyűlésen 21 év után adta át a stafétabotot Baráth Etele (képen jobbra). Posztját az eddigi főtitkár, Schmidt Gábor veszi át.
Baráth Etele a tisztújító közgyűlésnek még mint elnökjelöltként vágott neki, ám nyitóbeszédében arra kérte a küldötteket, hogy ne őt, hanem szavazatukkal Schmidt Gábor kinevezését támogassák.

Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sportág az elmúlt két évtizedben, egyesületeink száma az akkori 58-ról 146-ra emelkedett, a költségvetésünk pedig több mint a 200-szorosa a húsz évvel ezelőttinek. Egy ekkora szervezetnek szükség van egy olyan elnökre, aki nem társadalmi funkciót lát el, hanem főállású vezetőként felügyeli a sportág mindennapjait, ennek érdekében alapszabály módosítási javaslatot nyújtok be. Szintén javaslom, hogy Schmidt Gábor legyen a következő ciklusban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egy személyben ellátná a főtitkári feladatokat is. A kajak-kenu ugrásszerű fejlődésen ment keresztül húsz év alatt, ezért tovább kell erősíteni a demokratikus működést és létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezért jönne létre a közgyűlés elnöke funkció, amelynek elnökeként dolgoznék tovább a sportágért, amennyiben bizalmat kapok

– idézi a Magyar Kajak-kenu Szövetség hivatalos közleményében. Baráth Etele közgyűlésen elmondott szavait.

Szerkesztői vélemény

Úgy látszik, a legsikeresebb olimpiai sportágainkat elkapta az elnökcserélési láz.

A kajak-kenuban történt elnökváltás azonban semmiképp sem hasonlítható az elmúlt hónapokban az úszóknál, vagy az öttusázóknál tapasztalt csatározáshoz.

Ez inkább egy jól átgondolt, előkészített folyamatnak köszönhető, ahol a elnök úgy döntött, szeretne még tenni és tesz is a sportágért, de megtalálta az utódját és 21 év után örömmel adja át 74 évesen a stafétát.

Valahogy így kell ezt elegánsan, sportszerűen csinálni.

A küldöttek 146 igennel, két tartózkodás mellett elfogadták a “közgyűlés elnöke” funkciót, amelyet a leköszönő elnök tölt be mostantól. Baráth Etele emellett a stratégiai bizottság is vezeti.

A közgyűlés elnökének feladatai közé tartozik majd az innentől kezdve évente két alkalommal megrendezett közgyűlések levezetése, a sportág által megválasztott stratégia bizottság vezetése, két közgyűlés között pedig a sportág által elfogadott határozatok és stratégiák működésének felügyelete, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi üléseinek állandó meghívottjaként.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik