Sport

Öttusaügy: Pálvölgyi Miklós ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek a MOB-nál

Pálvölgyi Miklós (pálvölgyi miklós, )
Pálvölgyi Miklós (pálvölgyi miklós, )
Az öttusázók szövetségi kapitányát az elnöki posztjáról hétfőn leváltott Dr. Réczei Géza még hivatali ideje alatt jelentette fel. Azért a MOB-nál, mert kiemelt állami edzőről van szó, ezért ő a munkáltató.

Az öttusázók szövetségi kapitányát az elnöki posztjáról hétfőn leváltott Dr. Réczei Géza még regnáló elnökként, korábban jelentette fel. A Nemzeti Sport szerdai lapszámában úgy fogalmazott,

álláspontom szerint személyemet, mint a szövetség elnökét súlyosan sértő, lealacsonyító, valótlan megjegyzésekkel illette nagy nyilvánosság előtt, ami nem méltó a sportághoz, nem méltó a szövetségi kapitányi tisztséghez. A megnyilvánulás stílusa és a valótlan állítások alkalmasak a szövetségbe és az elnöki intézménybe vetett bizalom megrendítésére, továbbá kimerítik a rágalmazást és becsületsértést velem szemben.

Dr. Réczei a 24.hu kérdésére elmondta, a szövetségi kapitány, mint az elnökválasztási kampányban megbízott Jelölő Bizottság elnöke még a hétfői közgyűlést megelőzően nyilvános körben, az elnökség minden tagjának és valamennyi egyesületnek küldött szét egy olyan elektronikus levelet, amelyben a rágalmazás és becsületsértés megtörtént.

A Magyar Öttusa Szövetség exelnöke nem kívánt kitérni a levél pontos tartalmára.

A 24.hu megkereste Dr. Bartha Csabát, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkárát, aki megerősítette, valóban beérkezett a MOB-hoz a levél.

A levél beérkezéséről értesültem, a MOB jogászainak asztalán van. Kialakítják álláspontjukat és annak megfelelően lép tovább a MOB az ügyben.

Az ügy háttere:

A Magyar Öttusa Szövetség hétfőn tartotta tisztújító közgyűlését. A sportág az utóbbi hónapokban azért forrongott, mert a riói olimpián csúnyán leszerepeltek a versenyzők, de ennek felelősségét nem vállalta a 72 éves szövetségi kapitány, aki nem mondott le.

Megjegyzendő, a 2008-as hasonló mélyrepülés alkalmával is Pálvölgyi volt a szövetségi kapitány. A pekingi olimpia után az elnök, alelnök és a főtitkár is vállalta a felelősséget, távozott posztjáról, de Pálvölgyi akkor is úgy érezte, ő nem tehet semmiről, maradnia kell. Maradt is, még nyolc évig.

Rio után a kapitány mellet az elnökségből sem gondolta senki, hogy változásra van szükség. Olyannyira nem, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság még jóval a közgyűlés előtt visszadobta azt a beszámolót, amelyet a szövetség szakmai vezetése állított össze az olimpiai kudarc után. A MOB azért adta vissza újraírásra a dolgozatot, mert az híján volt valós magyarázatnak és jövőkép sem szerepelt benne.

Ilyen előzmények után került sor a hétfői közgyűlésre, amely előtt a legeredményesebb aktív férfiversenyző, Marosi Ádám tartott egy igazán mély érzésű, őszinte beszédet, amelyben kijelentette, belülről versenyzőként úgy érzi; “ütött a magyar öttusasport utolsó órája, tisztítótűzre, totális megtisztulásra van szükség, vadi új koncepciókkal újra kell gondolni mindent, új alapokra kell helyezni a magyar öttusasportot”. 

Ilyen előzmények után a Magyar Öttusa Szövetség közgyűlése úgy döntött, elnököt cserél, de mást nem. Az elnökségbe nem kerültek be a sportág anyagilag független, segíteni akaró ikonjai – Fábián László, Mizsér Attila, Szombathelyi Tamás, Balogh Gábor -, ellenben többségben maradtak azok az egyesületi képviselők -a 11 fős elnökségben Honvéd (2 fő), a KSI (1 fő), az UTE (1 fő), a Volán (2 fő), a Csepel (1 fő) -, akik nyolc éve folyamatosan döntenek az öttusa szakmai és a sportág jelenét, jövőjét meghatározó pénzügyi kérdéseiről.

Nem lehet józan szakmai és pénzügyi, sportágfejlesztési döntéseket hozni ott, ahol lényegét tekintve maguknak osztják az állami támogatást!

Merthogy ők, mint elnökségi tagok lényegét tekintve maguknak osztják a pénzt, majd mint egyesületi vezető ők költik el, ők számolnak el vele a szövetség felé, ahol újfent felveszik az elnökségi gúnyát és ugyanők hagyják jóvá, legitimálják az elszámolásokat.

Ha valaki ebbe belekavar, lásd Szabó Lajos 2009-13) elnököt, Dr. Réczei Géza (2013-2016) elnököt, akkor azt gyorsan eltávolítják.

Talán a megerősödő sportállamtitkárságnak érdemes lenne elgondolkodni a Sporttörvény olyan módosításán, amelyben megszüntetik ezt az összeférhetetlen, megkockáztatom a törvényesség határát súroló gyakorlatot a magyar sportban. Elvégre adóforintokról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik