Sport

63 éves a 6:3

1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzését.

A magyar Aranycsapat a londoni Wembley Stadionban győzte le 6-3-ra a hazai pályán 90 éve veretlen angol labdarúgó-válogatottat. Az eseményt a saját győzelmükre számító vendéglátók kezdték “az évszázad mérkőzéseként” hirdetni, mondván a két futballnagyhatalom, a játékot feltaláló “angol oroszlánok” csapnak össze a trónkövetelő “mágikus magyarokkal”. A zsúfolásig megtelt Wembley Stadion páholyában II. Erzsébet királynő is megjelent.

A 63 éve pályára lépett játékosok közül már senki sem él. A legendás 6:3 főszereplői közül utoljára Jackie Sewell halt meg. Ő volt az, aki a 13. percben betalált a magyar kapuba, 1-1-re módosította az állást Hidegkuti Nándor első percben szerzett gólja után.

Jackie Sewell így emlékezett vissza a mérkőzésre:

Az emberek azt hitték, mi fogunk nyerni, de emlékezetes leckét kaptunk azon a napon. Nem játszottunk rosszul, de a magyarok egyszerűen fantasztikusak voltak. A legjobb csapat volt, amelyet valaha életemben futballozni láttam.

Noha az Aranycsapat 1954. május 23-án még megalázóbb, 7-1-es vereséget mértek az angolokra, a Magyar Labdarúgó Szövetség A magyar labdarúgás napjaként mégis november 25-ét ünnepli.

Ne hagyd ki az ősz legjobb legjobb focimeccseit. Fogadj a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik