Sport

Isten hozott Magyarországon Courtney Vandersloot

A 27 éves, 173 centis amerikai kosaras még nem sokszor játszott magyar csapatban, ellenben hétfőn Szolnokon letette az állampolgársági esküt.

Ma letette az állampolgársági esküt és holnap a tervek szerint megkapja a magyar útlevelét Courtney Vandersloot (képen kékben).  A 173 centiméteres védőjátékos 1989. február 8-án született az Egyesült Államokban, és a neves Gonzaga Egyetem csapatában vált ismert játékossá.

Vandersloot 2011-ben a Besiktas csapatánál kezdte európai karrierjét, jelenleg a szintén török Yakin Dogu Üniversitesi játékosa, ahol többek között Vajda Anna csapattársa is – tájékoztatott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapja.

A magyar sportban egyre több sportágban honosítanak. Hokiban már hozzászoktunk, de pont a női kosárlabda válogatottban is van rá példa Allie Quigley személyében.

Vandersloot történetben csak az a szokatlan, hogy  a 2011-ben az előkelő 3. helyen draftolt (WNBA- Chicago Sky) lány elődeivel ellentétben eddig minimális magyarországi tapasztalattal bír. Stefan Svitek szövetségi kapitány a szlovák Ruzomberoknál, és Győrben dolgozott vele együtt rövid ideig.

Ez persze nem zavarja abban, hogy mindjárt a november végén esedékes utolsó két Európa-bajnoki selejtezőn vívhatja, ezúttal már a nemzeti együttesben lépjen pályára.

De a lényeg: azért kell nekünk Vandersloot, mert ha mindkét meccsét megnyeri Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese, úgy csoportgyőztesként biztosan ott lesz a jövő évi, csehországi kontinensviadalon.

Nemrég érkeztem Magyarországra, de maradok is még pár napot, majd csak a hétvégi bajnokira utazom vissza Törökországba. Sokat beszélgettem már a válogatottról Vajda Annával és Allie Quigleyvel is, megnyugtattak, hogy nagyszerű közegbe érkezem. A legtöbb kerettag ellen már játszottam és több játékost is személyesen ismerek, szóval, remélhetőleg hamar be tudok illeszkedni a csapatba. Régóta tárgyaltunk a honosítás lehetőségéről, hosszú folyamat volt, de sikerült, ez a lényeg

– mondta a Yakin Dogüben légióskodó Vandersloot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik