Sport

Aki akart, lazán doppingolhatott a riói olimpián

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki jelentése szerint eléggé félrecsúszott a doppingellenőrzés a riói olimpián. Konkrétan a megvizsgálni kívánt sportolók többségét nem sikerült elérni, írja a BBC.

Az 55 oldalas dokumentumból kiderül, hogy a játékokon részt vett 11 470 sportoló közül 4125-en egyáltalán nem vettek részt doppingellenőrzésen 2016-ban. Közülük 1913-an a kiemelt kockázatú sportágakban érintettek.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Íme pár pontban a további visszásságok:

  • 100, az olimpián levett minta esetében nem lehet tudni, ki adta, mert rosszul kezelték az adatokat,
  • egy minta két hétre eltűnt,
  • kiemelt kockázatú sportágak többségénél kevés vérmintát vettek, ha vettek egyáltalán,
  • fociban nem volt szúrópróba szerű ellenőrzés, amin a WADA eléggé meglepődött,
  • 500-zal kevesebb mintavétel történt, mint azt előzetesen tervezték.

A jelentés megjegyzi, a történtekért a NOB a felelős. A legnagyobb problémát egyébként az jelentette, hogy a sportolókat kísérő segítők többsége nem beszélt angolul, így könnyen ki lehetett őket játszani, és több esetben előfordult az,hogy

nem találták a kiszemelteket.

A NOB oldalán megjelent korábbi közlemény szerint egyébként minden a legnagyobb rendben ment, sikeres volt maga az olimpia és a doppingellenes program is. Az adatok azonban homlokegyenest mást mutatnak, márpedig ez elég ciki a NOB-ra nézve akkor, amikor sorra buknak le a legutóbbi két olimpián dobogós sportolók az akkor leadott minták újbóli vizsgálatánál.

Fotó: Getty Images/AFP/Jeff Pachoud

Ajánlott videó

Olvasói sztorik