Sport

Kicsoda Gyurta Dániel új edzője?

Pénteken jelentette be Gyurta Dániel, hogy a továbbiakban nem a Széles Sándor, Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc edzőhármas, hanem a Kanadából hazatérő Nagy József irányításával készül majd. Az olimpiai és világbajnok magyar úszó akár a tengerentúlra is kiment volna, hogy együtt dolgozhasson a szakemberrel, de mivel a 64 éves Nagy és családja hazaköltözött, ez megkönnyítette a dolgokat.

Tudtam, ha váltok, akkor csak Nagy József jöhet számításba

– mondta a Nemzeti Sportnak a 27 éves Gyurta Dániel, aki címvédőként a riói olimpián nem jutott be a 200 méteres mellúszás középdöntőjébe.

Na, de kicsoda Nagy József?

A debreceni születésű Nagy mellúszóként országos bajnok volt, de már igen fiatalon edzőnek állt, 28 éves korában olimpiai pontszerző úszója volt Dzvonyár János személyében, aki Moszkvában ötödik lett 100 méter mellen.

1986-ban az Egyesült Államokba ment, ahol szintén úszóedzőként dolgozott, az ő szakmai újításaként tartják számon a világon akkor újdonságnak számító hullámzó mellúszás technikáját. Ennek, valamint a megújított forduló segítségével lett olimpiai bajnok egyik tanítványa, Mike Barrowman, aki 1992-ben, Barcelonában világrekorddal nyerte meg a 200 méteres mellúszás döntőjét.

Mike Barrowman fordulója, amit Nagy József dolgozott ki:

Később dolgozott az olimpiai és világbajnok Rózsa Norberttel, illetve edzette az olimpiai érmes Sergio Lopez és a kanadai Annamay Pierse-t, aki éveken át tartotta a mellúszás világrekordját a nőknél.

Szakmai berkekben azt tartják Nagy Józsefről: mindenkinél többet tud a mellúszásról.

A specializálódás nem a szerencsém, hanem az én hülyeségem. Folyamatosan azt néztem, mi nem stimmel, mert ha a hibát megtalálom, akkor fejlődni lehet. Napi 20 órát az úszásnemen járt az agyam, még álmomban is

– mondta még egy 2009-es interjúban az Origónak arról, miért szakosodott a mellúszásra.

Az elmúlt években Kanadában edzősködő Nagy számos technikai elemet dolgozott ki nem csak a vizes, hanem a száraz edzések során is. 2014-ben munkája elismeréseként beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába, a Swimming Hall of Fame-be.

Ezért esett Gyurta Dániel választása rá, így már a budapesti világbajnokságra is ő készíti fel a magyar sportolót.

Fotó: MTI/Jochapress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik