Sport
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 5.
Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelõse beszédet mond a Magyar Ház nyitóünnepségén Rio de Janeiróban 2016. augusztus 5-én, a nyári olimpia megnyitóünnepségének napján. A Magyar Ház - amelyben az olimpiai sikereket és a 2024-es budapesti pályázatot bemutató interaktív tárlat is látható - a Lagua Rodrigo de Freitas tó partján egy lovas klubban található, ahonnan kilátás nyílik a Megváltó Krisztus-szoborra, azaz Rio egyik jelképére.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Olimpia 2024: Budapest beadta második pályázati anyagát

24.hu
24.hu

2016. 10. 07. 16:52

Korábban a témában:

Budapest leadta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat második kötetét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A több száz oldalas anyag angolul és franciául készült el, tartalmazza az olimpiarendezéshez szükséges garanciákat, a rendezés szervezeti, jogi kereteit, valamint a helyszíntervek módosításait.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke elmondta, az Agenda 2020, valamint a gazdaságos olimpia reformja jegyében az egész pályázat alatt élénk párbeszéd folyik a kandidálók és a NOB, illetve az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei között.

A párbeszéd mindig segít megtalálni a legjobb megoldást Budapest építésében is. Ez az olimpiai párbeszéd, a sok konzultáció több 10 milliárd forintot spórol Magyarországnak. Csupa olyan változtatást eszközöltünk, amit a nemzetközi szakszövetségek javasoltak, és amelyek egyszerre teszik olcsóbbá és jobbá a budapesti olimpiát. Csak egy példa: a nyitó- és záróünnepség átkerül az egyébként is megépülő új Puskás Stadionba, így kisebb és olcsóbb lesz az atlétika helyszíne. A Rákóczi hídtól délre, Pesten egyébként is felépítünk egy 15 ezres atlétikai stadiont, így elég lesz csak 40 ezresre bővíteni ideiglenes lelátókkal az olimpia idején.

A budapesti pályázat vezetője hozzátette, a tervezett fejlesztések az olimpia nélkül is megvalósulnának:

Az is kiderül a ma beadott pályázati anyagból, hogy az olimpia miatt semmilyen extra közlekedési beruházásra nem lesz szükség, vagyis az olimpiához pont ugyanazon fejlesztések kellenek, amelyek olimpia nélkül is megvalósulnának. Az olimpia van a városért és nem a város az olimpiáért. A budapesti pályázat így 100 százalékosan illeszkedik a gazdaságos olimpia, az Agenda 2020 koncepciójához.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Párizs és Los Angeles verseng, a NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a rendezőről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.