Sport

Az NFL egyik csapatának megtetszett a Fradi-sas, és…

Az Atlanta Falcons új stadiont kap. 1,2 milliárd dollárt költenek rá. A munkák már zajlanak, a 2017 -es őszi szezonnyitóra el is készülnek vele, mi több, már biztos, hogy 2019-ben a sportág legnagyobb eseményét, a Super Bowlt is ebben a hipermodern arénában rendezik.

Az ember nem is gondolná, hogy magyar munka is lesz a stadionban, ráadásul egészen frekventált helyen. Előtte.

A tervezők ugyanis ihletett kaptak a budapesti Groupama Aréna előtt álló Fradi-sasról, majd felvették a kapcsolatot az alkotóval, Szőke Gábor Miklóssal és rendeltek egy hasonlót. Az új Mercedes-Benz stadion főbejárata elé. Az övék persze sokkal nagyobb lesz, továbbá nem sas, hanem sólyom és nem futball labdát, hanem tojáslabdát visz majd a karmai közt. Mi a siker, ha nem ez!

Az index.hu derítette ki mindezt, és a lap munkatársa szólaltatta meg a szobrászt is, aki elmondta, a szobor magassága amúgy több, mint 12,5 méter, míg a szárnyfesztávolsága meghaladja majd a 20 métert. A sólyom anyaga rozsdamentes acél, a labdáé bronz, és az egész egy ovális, négylépcsős betonemelvényen áll majd, ahol elfér akár a teljes Atlanta Falcons-csapat is.

A tervezést egy éve indult, a több, mint 100 fős kivitelező csapat a kivitelezést egy hónapja kezdte el.

Brutálisan inspiráló ez a munka, de rendkívül felelősségteljes, és az elejétől kezdve nő a nyomás, itt nincs mellébeszélés, amit elvállaltam az ott lesz, úgy, abban a formában és minőségben, abban az időben

– mondta Szőke Gábor Miklós az Index munkatársának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik