Sport

Már biztos az újabb magyar érem a paralimpián

A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású magyar válogatott bejutott a döntőbe a kerekesszékes vívók tőr csapatversenyében a riói paralimpia pénteki napján, miután 41-40-re legyőzte Hongkongot.

Az együttes első csoportmeccsén magabiztosan, 45-23-ra verte a fehéroroszokat, majd a folytatásban 45-34-re kikapott a favorit kínaiaktól, és az elődöntőben – akárcsak csütörtökön, a párbajtőr versenyben – a hongkongiakkal találkozott.

Az első asszó totális magyar uralmat hozott, a paralimpiai újonc Hajmási 5-0-ra verte Ng Justine Charissát. A folytatás aztán már nem sikerült ilyen jól magyar szempontból, Dani ugyanis 10-2-re kikapott az egyéni verseny ezüstérmesétől Jü Csuj Jitől, de aztán jött Krajnyák – aki egyéniben bronzot nyert -, és egy 8-1-es sikerrel visszahozta a meccset Csan Jüi-csang ellenében.

Az első kör után 15-11-re a magyarok vezettek, és mivel Dani le tudta győzni Ng-t (5-2), Hajmási pedig egy újabb 5-0-s asszóval Csant, még az is belefért, hogy Krajnyák ezúttal “csak” döntetlent ért el Jü ellen. Ezzel együtt 30-19-es magyar vezetésről indult az utolsó kör, és kézzelfogható közelségbe került a döntő.

A helyzet azonban villámgyorsan megváltozott a záróasszók első felvonásában, ugyanis Dani súlyos vereséget szenvedett Csantól (16-4), így Krajnyák már hátrányból (34-35) kezdte meccsét Ng ellen. A 37 éves, többszörös paralimpiai érmes, rutinos vívó 6-2-re nyert, így Hajmásira várt a feladat, hogy 40-37-ről megpróbálja befejezni az összecsapást a legerősebb hongkongi, Jü ellen.

A 29 éves magyar korábban még tust sem kapott, most viszont hármat is, de ő is adott egyet, és mivel lejárt az idő, nagy izgalmak után, 41-40-nel végül a magyarok kerültek a fináléba.

A magyar idő szerint 0.15 órakor kezdődő döntőben ismét Kína lesz az ellenfél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik