Sport

Kivizsgálják Lőrincz Viktor elcsalt meccsét

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) testületet állított fel a riói olimpián nagy vihart kavart bírói hibák kivizsgálására, és ebbe Bacsa Péter, a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke is bekerült.

Az MBSZ szerdai közleménye szerint Nenad Lalovic, az UWW elnöke több független szakértő mellett kérte fel a magyar sportvezetőt, korábbi nemzetközi bírót, hogy legyen tagja a bizottságnak.

Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében. Bízom benne, hogy a munkánk eredményeképp javul a sportágunk megítélése és a bírók teljesítménye

– kommentálta a felkérést Bacsa Péter.

Az UWW a szeptember elején rendezett junior világbajnokság alatt tartotta kongresszusát, melyen a komoly nemzetközi visszhangot kiváltott bírói döntések nyomán az a döntés született, hogy jelentős pénzt fektet be a szövetség a mérkőzésvezetők és a bírók képzési programjába.

MTI
Bacsa Péter, aki jelenleg a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, korábban bíráskodott is Fotó: MTI

A riói olimpián magyar szempontból a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzése volt a legfájóbb, ugyanis Lőrincz Viktort szakértők szerint is a rossz bírói döntések, hibák fosztották meg az éremszerzéstől a német Denis Kudla ellen (nyitóépünkön – forrás: MTI).

A magyar szövetség közvetlenül a botrányos meccs után jelezte, hogy kiáll a ceglédiek kétszeres világbajnoki harmadik helyezettje mellett, és ennek megfelelően levelet írt az UWW döntéshozó szervének, a bürónak.

A kongresszus több javaslattal is élt a bírók szerepének csökkentésére, hogy elkerülhetőek legyenek a Lőrinczéhez hasonló esetek a jövőben.

Az MBSZ közleményében arról is ír, hogy még nem született döntés a 2018-as világbajnokság helyszínéről. A rendezésre Budapest továbbra is esélyes, az UWW azonban még a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is egyeztet, s Lalovic ígérete szerint két-három héten belül várható végleges határozat ez ügyben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik