Sport

“Riói arany az utolsó kívánságom, aztán meghalok”

Londoni paralimpiai bajnoka, a 37 éves, kerekesszékes Marieke Vervoort úgy határozott, Rió után eutanáziát hajtat végre magán. A belga sportolónő gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegségben szenved. A dailymail.co.uk oldalon úgy fogalmaz

Folyamatos fájdalmaim vannak, amit képtelen vagyok elviselni. Ma éjszaka volt egy jobb időszakom, 45 percet aludtam. A testem teljesen kimerült… Reggelente a nővér morfiuminjekcióval “kelt”. Amikor az érmeimmel fotóznak mindenki nevetni lát, de senki nem látja a sötét oldalt. Ma már nincsenek félelmeim, frusztrációim sem. Nekem is volt bakancslistám, de ma már csak az olimpiai arany éltet.

Marieke Vervoortnál 2000-ben diagnosztizálták a súlyos, ritka betegséget. Lebénult, de hitt a gyógyulásban és ennek elősegítése érdekében, elkezdett kerekesszékes kosárlabdázni, majd triatlonozni. 2007-ben már rajthoz állt a Hawaii Ironmanen. 2008-ban azonban, állapota romlott, ami azt jelentette, hogy nem volt képes ilyen hosszú megmérettetéseken részt venni. Rövidített a távon és az atlétikai pályán folytatta.

2012-ben, Londonban már a 100 méteres sprintben lett első a T52-es kategóriában, míg 200 méteren ezüstérmet szerzett.

Most Rióban előbb aranyat szeretne, aztán örök nyugalmat.

Eutanázia:

Az eutanáziát 2002-ben legalizálták Belgiumban. Három orvos aláírásos beleegyezése szükséges hozzá. Hollandiában egy évvel korábban liberalizálták a törvényt, így Belgium a második ország a világon, ahol engedélyezték  az eutanáziát.

Úgy becsülik, naponta öt ember hal meg orvosi segítséggel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik