Sport

Meghalt a hétszeres olimpiai bajnok, aki tiltakozott a szovjet himnusz alatt

Súlyos betegségben, 74 éves korában meghalt Vera Cáslavská, legendás cseh tornásznő, aki csehszlovák színekben hétszer lett olimpiai bajnok – közölte szerdán a Cseh Olimpiai Bizottság. Vera Cáslavská több mint egy éve rákbetegségben szenvedett. Tavaly májusban nyolcórás műtétnek vetette alá magát, kemoterápiás kezeléseket kapott. A tornásznő kedden egy prágai kórházban halt meg, ahová azután szállították be, hogy állapota rosszabbodott.

 Vera Cáslavská 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban szerzett olimpiai aranyakat. Az ötkarikás elsőségeken túl négy világbajnoki és 11 Európa-bajnoki címet is gyűjtött, a volt Csehszlovákiában négy alkalommal őt választották meg az év legjobb sportolójává.

Mexikóvárosban Cáslavská az olimpia hőse lett, mert Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása után is nyilvánosan kiállt a Varsói Szerződés hadseregeinek katonai beavatkozása által elfojtott Prágai Tavasz reformfolyamata mellett. Az olimpiatörténelem egyik legemlékezetesebb pillanata is az ő nevéhez fűződik. Miután Larisza Petrikkel holtversenyben megnyerte a talajgyakorlatot 1968-ban, lehajtott fejjel hallgatta végig a szovjet himnuszt tiltakozása jeléül.

Mexikóból való visszatérése után egyik aranyérmét Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkárnak, az akkori reformmozgalom vezetőjének adományozta. Cáslavskát kizárták a csehszlovák testnevelési szövetségből, egy ideig nyilvánosan nem szerepelhetett, majd edzőként tevékenykedett.

Az 1989-es rendszerváltás után először Václav Havel államfő tanácsadója lett, majd a Csehszlovák, illetve a Cseh Olimpiai Bizottság elnökévé választották. Tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is.

Fotó: Getty Images/Sports Illustrated

Ajánlott videó

Olvasói sztorik