Sport

Fucsovics Márton rendesen megizzasztotta ellenfelét a US Open főtábláján

A 24 éves Fucsovics Márton karrierje során először jutott el a főtábláig egy Grand Slam-tornán a felnőttek között, miután mindhárom selejtezős mérkőzését megnyerte. Ugyanakkor a US Open első fordulójában rögtön az a Nicolás Almagro várt rá, aki pályafutása csúcsán világranglista kilencedik volt. Ő a legfrissebb, hétfői lista szerint 48., Fucsovics a 155.

A spanyol az első szettben nem is hagyott kétséget afelől, ki a találkozó esélyese, hamar 5-0-s előnybe került. Fucsovics ekkor adogatóként nyerni tudott egy gémet, hogy aztán Almagro kiszerválja a játszmát.

A második felvonás elején Almagro ellépett 3-0-ra, ekkor azonban Fucsovics brékelni tudott, majd hozni tudta saját adogatását, így szorossá vált a szett. 3-2 után már egyik játékos sem hibázott adogatóként, ez pedig azt jelentette, hogy a spanyol már kétjátszmás előnyben volt.

A harmadik szett elején Fucsovics elveszítette a szervagémjét és már 5-3-as hátrányban is volt, ám sikerült fordítania. Almagro rövidítésre mentette a játszmát, a tie-break pedig elég szoros volt: Fucsovicsnak játszmalabdája volt, Almagrónak pedig két meccslabdája, a másodikat értékesítette. A spanyol 2 óra 16 perc alatt jutott tovább a második körbe.

“El vagyok keseredve, úgy gondoltam, hogy lehet esélyem a győzelemre Almagro ellen – értékelte első Grand Slam-főtáblás mérkőzését Fucsovics Márton a Facebook-oldalán. – Így, hogy szettlabdám is volt… Ha az megvan, akkor fordulhatott volna a meccs, mert az én játékom kezdett feljönni, az övé pedig visszaesni, ráadásul ápolni is kellett. Az elején nehezen vettem fel a meccs ritmusát, aztán egyre magabiztosabbá váltam, a második szettől kezdve már biztosan hoztam a szerváimat. A tie-breakben a szettlabdámnál egy szép labdamenet után szerzett pontot Almagro, és az az esély már nem jött vissza. Kár érte.”

Fucsovics előtt legutóbb 14 éve szerepelt magyar férfiteniszező a US Openen, akkor az edzője, Sávolt Attila játszhatott a főtáblán. Meccset nem nyert, a legutóbbi férfi egyes győzelemhez 1984-ig kell visszamenni, akkor Taróczy Balázs győzött. Az előző magyar Grand Slam-főtáblás is Sávolt Attila volt a férfiaknál, 2003-ban a Roland Garroson szerepelt, és a harmadik fordulóban esett ki.

Eredmény – US Open, 1. forduló, férfiak

Nicolás Almagro (spanyol) – Fucsovics Márton 6-1, 6-4, 7-6 (9-7)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik