Sport

Mutatjuk, hogy kell kétmillióból négymilliárd dollárt csinálni

Frank Fertitta III és Lorenzo Fertitta testvérek. Olaszok. Sziciliaiak. 54 és 48 évesek. Már így is volt mit a tejbe aprítaniuk, lévén ketten tulajdonolják Station Casinos nevű céget, amely kaszinókat üzemeltet Las Vegasban.

Frank vagyonát 1,4 milliárd dollárra becsülték eddig, míg Lorenzóét 1,6 milliárdra.

A két tesó nemcsak a rulettel és az egykarú rablókkal alapozta meg vagyonát, hanem azzal is, hogy remek érzékkel vásárolták meg 2000-ben potom kettőmillió dollárért az UFC-t, azaz az Ultimate Fighting Championshipet.

A két szicíliai tesó megalapította a Zuffa, LLC-t, bevitték ebbe a cégbe az UFC versenysorozat valamennyi jogát.

MMA

Az UFC lényegében az MMA (mixed martial arts) néven elhíresült ketrecharc hivatalos versenyrendszere. Az MMA olyan típusú szabályrendszerben zajló test- test elleni küzdelmet jelöl melyben egyaránt engedélyezettek az állóharctechnikák („stand up game”), földre vitelek („take downs”), és földharctechnikák („grappling”). Talán elfogultság nélkül kijelenthető, hogy korunk legdinamikusabban fejlődő, legkomplexebb küzdősport-szabályrendszereinek összessége.

Na mármost ezt a céget adták el 16 év után, szombaton, potom kétezerszeres haszonnal a WME-IMG médiabefektető alapnak.
A UFC azért ér ekkora összeget, mert hasonlóan a labdarúgáshoz, nincs a világnak olyan szeglete, ahol ezt az elképesztő ütemben fejlődő sportot ne ismernék, ne néznék. Ráadásul nemcsak élőben, hanem zárt televíziós láncon, és utólag közösségi oldalakon, videomegosztókon is.
Mára népszerűbb lett a sport, mint a profi ökölvívás, ráadásul sokkal nagyobb üzlet annál, mivel a leginkább érdekelt közönsége az úgynevezett “X és Z-generáció”, azok a ’90 után született fiatalok, akik már számítógépen, még inkább telefonon keresztül szemlélik a világot.
Ezt a generációt imádják a hirdetők, mi több, feléjük nemcsak az élő vagy televíziós meccseket lehet értékesíteni, hanem a labdarúgásban ismert FIFA-sorozathoz hasonlóan különböző konzolos és egyéb számítógépes játékok tucatjait is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik